Fantastična krem juha od graška i celera sa knedlama.
Sastojci:
– 300 g celera (oko šest stabljika, bez korjena)
– 100 g graška
– 1 manja glavica crvenog luka
– 1 krumpir
– 2 kocke povrtne juhe
– sol, papar
– peršin
Knedle:
– 1 jaje
– 1 žlica maslaca
– griz
Priprema:
U šerpu sa 1,5 litara hladne vode stavite grašak, celer i krumpir, sve isjeckano na komadiće.
Očistite luk, presijecite na pola i popržite glavicu u praznoj tavi da zamiriše i dobije svijetlo smeđu boju. Dodajte u šerpu s povrćem.
Kad voda provri, smanjite temperaturu i kuhajte dok se povrće ne skuha.
Zatim izvadite povrće i propasirajte ga.
U vodu dodajte kocke za juhu i po potrebi dodajte još začine po želji.
Knedle
Miješajte maslac da omekša, dodajte jaje i toliko griza da dobijete mekšu smjesu, ali da se ne raspada pri kuhanju. Isprobajte jednu, ako se raspadne, dodajte još griza.
Kuhajte ih u juhi. Kad isplivaju na površinu, dodajte ispasirano povrće, kuhajte još malo uz miješanje.
Ako je juha rijetka, kuhajte je dok se ne zgusne.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare