Recept za savršene šnenokle

Cooking 28. pro 202307:29 0 komentara
Inga Erhan / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad ste zadnji put jeli šnenokle? Ili da budemo točni, jeste li nedavno jeli Schneenockerln? Ah, te divne žličnjake od snijega u gustoj, žutoj, mirisnoj kremi, tako austrijske, a tako naše!

Ako baš dugo niste, napravite još danas mirisne šnenokle ili paradižot (s keksima na dnu zdjelice i malo ribane čokolade na vrhu).

Kako god ga zvali, desert je to koji se sprema iz generacije u generaciju, izvorno je austrijskog porijekla, ali tako udomaćen u našim tanjurima da ne može više biti naš no što jest, baš poput kremšnita ili voćnih štrudla.

Za njega vam trebaju samo jaja, mlijeko, šećer i vanilija. I lijepe zdjelice ili tanjuri za posluživanje, prenosi Pun kufer.

Kad smo već gore spomenuli kremšnitu, red je da ponovimo kako imamo i recept za savršenu bledsku kremšnitu, pravo pjenasto savršenstvo za sve ljubitelje kremastih kolača.

Sastojci:

5 jaja

1 litra mlijeka

100 grama šećera

1 žličica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odmjerite mlijeko pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. Dodajte ekstrakt vanilije. Bjelanjke malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije žlice šećera (oduzmite od ukupnog šećera). Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera.

U zavrelo mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega, okrenite ih žlicom pa izvadite van šupljkavom žlicom. Skinite mlijeko s vatre pa dodajte nekoliko žlica vrućeg mlijeka u izmiksane žumanjke, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje.

Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema lijepo ne ugusti. Stavite malo kuhane kreme u zdjelicu ili tanjur pa ubacite nekoliko žličnjaka od snijega i poslužite. Ili kuhanu kremu prelijte preko izvađenih žličnjaka od snijega pa vadite u manje zdjelice i poslužite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!