Otvoren 30. Sarajevo Film Festival: Osim domaćih imena, pažnju plijeni jedna holivudska superzvijezda

Kultura 16. kol 202421:10 0 komentara
Otvoren 30. Sarajevo Film Festival: Osim domaćih, pažnju plijeni jedna holivudska zvijezda
Armin Durgut/PIXSELL

Projekcijom filma "Nakon ljeta" u režiji oskarovca Danisa Tanović koji je nastao u produkciji hrvatskog Propeler Filma u petak je otvoren 30. Sarajevo Film Festival (SFF), najveća i najprestižnija filmska smotra u široj regiji.

“Nakon ljeta”, čiji scenarij uz Tanovića supotpisuju Anja Matković koja glumi i naslovni lik te Nikola Kuprešanin, drama je s elementima komedije o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok, u ovom slučaju Prvić kod Šibenika, kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva.

U susretu s ljudima koji tamo žive suočila se s otvorenim pitanjima iz obiteljske prošlosti i preispitala svoj život u sredini koja je netipična za hrvatske uvjete jer tamo podjednako slave i Tita i Veliku Gospu.

Uloge su ostvarili i Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić , Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana RoščićJadranka Matković.

“Nakon ljeta” – film o Prviću

“To što je film prikazan na 30. SFF-u je iznimna čast i oduševljena sam time”, kazala je Matković uoči projekcije, dodajući kako je uvjerena u uspjeh ove filmske priče kod publike jer ona donosi snažne mediteranske emocije.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović kazao je na ceremoniji otvaranja kako je ta smotra svojevrsna refleksija onoga što se danas zbiva diljem svijeta, a najavio je kako će festival i dalje rasti i razvijati se.

250 filmova iz 70 država

Posjetitelji jubilarnog izdanja SFF-a do 23. kolovoza imat će priliku pogledati gotovo 250 filmskih ostvarenja iz 70 država, a njih 57 u Sarajevu će imati premijeru.

U četiri selekcije natjecateljskih programa bit će predstavljena ostvarenja iz država jugoistočne Europe, Ukrajine i regije južnog Kavkaza čime se publici željelo dati uvid u različite dimenzije individualnih i i kolektivnih umjetničkih iskustava iz tih zemalja i izazova s kojima se one suočavaju.

Za nagrade će se natjecati ukupno 54 filma u različitim kategorijama, njih 19 imat će svjetsku, devet međunarodnu, tri europsku, a 23 regionalnu premijeru.

Osam igranih filmova u konkurenciji

U kategoriji igranog filma za naslov najboljeg natjecat će se osam ostvarenja uključujući dva u kojima je Hrvatska uključena kao koproducent.

Tko će od njih dobiti nagradu “Srce Sarajeva” odlučivat će žiri kojemu je na čelu proslavljeni američki redatelj i scenarist Paul Schrader.

U kategoriji dokumentarnog filma za naslov najboljeg natjecat će se četiri hrvatska ostvarenja, a međunarodnu premijeru u Sarajevu imat će “Galeb” u režiji Davida Lušičića.

Dobitnik “Zlatne palme” iz Cannesa “Čovjek koji nije mogao šutjeti” u režiji Nebojše Slijepčevića bit će prikazan u programu kratkog filma izvan konkurencije.

Dolazak u Sarajevo u narednim danima potvrdile su i neke od poznatih filmskih zvijezda, a najveću pozornost izazvala je najava gostovanja holivudske zvijezde Meg Ryan. Bit će to prigoda da publika vidi njen film iz 2023. “Što se zbiva poslije”.

Osim nje na SFF stiže i američki glumac John Turturro te scenaristi i redatelji Cord Jefferson, Alexander Payne i Elia Suleiman. Svi oni održat će posa predavanja mladim filmskim umjetnicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!