Dva razloga zašto se ujutro budite s bržim otkucajima srca

Lifestyle 07. pro 202307:18 0 komentara
Shutterstock/MikeSaran

Ako se ujutro probudite s bržim otkucajima srca, možda imate neku vrstu srčane aktivnosti ili takozvane palpitacije.

Prema Michaelu J. Blahu, direktoru kliničkog istraživanja Johns Hopkins Ciccarone centra u Marylandu, palpitacije su osjećaji abnormalnog otkucaja srca koji mogu trajati samo nekoliko sekundi i predstavljaju preuranjene otkucaje srca. Također mogu biti postojani, potencijalno ukazujući na aritmiju.

Aritmija se javlja kada otkucaji vašeg srca odstupaju od normalnog tempa. To može značiti otkucaj koji se događa brže od normalnog, sporiji od normalnog ili kao nepravilan otkucaj. Međutim, za razliku od aritmije, palpitacije nisu nužno opasne i mogu vam pomoći u otkrivanju drugih zdravstvenih stanja.

Jedno od glavnih stanja koje može uzrokovati palpitacije je apneja za vrijeme spavanja, koja može biti potencijalno ozbiljan poremećaj. Javlja se kada disanje prestane dok spavate. To se događa kada mozak ponekad ne uspije ispravno komunicirati s mišićima koji reguliraju disanje.

Češće, međutim, apneja za vrijeme spavanja može biti povezana s obrascima opuštanja mišića u stražnjem dijelu grla, što može uzrokovati sužavanje dišnih putova. Takvo sužavanje može dovesti do pada unosa zraka i pada razine kisika u krvi.

Pad razine kisika u krvi može otežati disanje, ponekad izazivajući refleks grčanja. To onda može pokrenuti mozak da vas probudi iz sna, makar samo na trenutak. Posljedica toga je loš san i povremeno lupanje srca nakon buđenja.

Apneja za vrijeme spavanja vrlo je česta pojava, posebice kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, a osjećaj lupanja srca nakon buđenja može potencijalno ukazivati ​​na apneju za vrijeme spavanja.

Međutim, ubrzan rad srca nakon buđenja može biti posljedica drugih uzroka. S jedne strane, palpitacije se mogu pojaviti zbog jednostavne promjene položaja tijekom spavanja. Alternativno, mogu biti rezultat promjena spavanja u takozvanom autonomnom tonusu pojedinca, 24-satnom naporu živčanog sustava da automatski održava tjelesne funkcije, čak i dok spava.

Međutim, najčešći uzrok ubrzanog rada srca tijekom buđenja je apneja za vrijeme spavanja. Budući da se radi o ozbiljnom zdravstvenom stanju, potrebno je posjetiti kardiologa kako bi se utvrdio točan uzrok i dobio odgovarajuće liječenje, prenosi Klix.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!