Jestivo cvijeće: Ovih šest vrsta svakom će jelu dati poseban okus, isprobajte ih sami

Lifestyle 22. ožu 202518:39 0 komentara
Zoonar / Anton Dobrea, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Jestivo cvijeće oduvijek se koristi kao dodatak u brojnim jelima poput salata i deserata pa čak i u pićima u kojima nije samo dekoracija već daje i posebnu aromu i okus.

Najčešće se tako u kuhinji koriste ljubičice, maćuhice, dragoljub, lavanda, neven, boražina i ruža. Većina jestivog cvijeća sadrži brojne nutrijente poput vitamina A i C, a bogato je i antioksidansima te ima protuupalna svojstva.

Cvijeće je jedan od najljepših i najčešćih ukrasa naših terasa, dvorišta i domova, a osim toga može biti i ukras u našim tanjurima i čašama. I to onaj jestivi. Jestivo cvijeće od pamtivijeka se koristi u brojnim kuhinjama svijeta i to ne samo zbog ljepote i šarma koje daje svojim izgledom već i zbog specifične arome koju ostavlja. Osim toga, koristi se i kao prirodno bojilo.

Svježe jestivo cvijeće najčešće se koristi za dekoraciju slastica, u salatama, kockama leda, uz začine u raznim namazima i slično.

Koje cvijeće je jestivo?

Donosimo popis cvijeća koje se najčešće konzumira na našim prostorima.

1. Ljubičice i maćuhice

S obzirom na to da potječu iz iste vrste, i ljubičice i maćuhice su jestive te su delikatnog okusa. Ljubičica je slatkasta i pomalo zemljana s blagim notama meda i vanilije. Osvježavajuća je zbog čega se najviše koristi u desertima poput torti, macaronsa, panna cotte i slično. Može se i kandirati, ali i koristiti u salatama.

Maćuhice su puno blaže od ljubičica, ali su i dalje svježe te nemaju intenzivan miris. Blago su paprene i zeljaste, a često se koriste kao dekoracija u salatama te kao jestiva dekoracija za koktele.

2. Dragoljub

Svježi cvijet dragoljuba ima pikantan, papren okus zbog čega je idealan za kombinaciju sa salatama poput zelene salate, matovilca, ribane mrkve i slično. Zbog svojih živopisnih žutih i narančastih boja, idealni su i kao dekoracija u slanim jelima.

3. Neven

Svježi cvjetovi nevena imaju blagi, pomalo gorak okus s blago izraženim paprenim notama dok sušenjem njihov okus i arome postaju intenzivnije s izraženijim gorkim tonovima. Svježi neven najčešće se koristi u raznim salatama, ali se, i u sušenom obliku, može dodati raznim jelima poput juha i variva kako bi im dao boju. Neven se zbog toga često koristi i kao zamjena za puno skuplji šafran.

4. Lavanda

Cvjetovi lavande imaju slatkast, cvjetni okus s blagim citrusnim notama. Često se koriste za aromatiziranje slastica te za pripremu čajeva i dekoraciju te kao aroma u koktelima. Lavandu je važno koristiti umjereno kako njene intenzivne arome ne bi nadjačale ostale okuse.

5. Boražina

Cvjetovi boražine imaju slatkast, medolik okus. Jestivi cvjetovi boražine često se koriste u raznim juhama, kao punjenje za razne vrste tjestenina, a i odlična su dekoracija za ukrašavanje deserata i pića.

6. Ruža

S obzirom na to da ruže dolaze u velikom broju različitih sorti, za početak je važno odabrati one koje su jestive.

Neke od jestivih sorti ruže su pješčana ruža (rosa rugosa), galska ruža (rosa gallica), šipurak (rosa damascena). Iako se okusi jestivih ruža razlikuju od vrste do vrste, ipak se može reći da su oni blagi, s aromama meda i voća. Neke su blažeg i svježijeg okusa dok su neke više kisele.

Latice ruža se koriste i u svježem i u sušenom obliku. Koriste se kao dekoracija u salatama i slasticama, za aromu u pićima, slatkišima, džemovima, čajevima i slično.

Što iskusna nutricionistica misli o jestivom cvijeću?

Za više detalja o ovoj priči odlučili smo kontaktirati i Tamaru Sorić, iskusnu nutricionisticu iz Zadra.

“Korištenje jestivog cvijeća u prehrani nije esencijalno za zadovoljavanje osnovnih nutritivnih potreba organizma, ali može imati određene benefite. Mnoge vrste, poput lavande, nevena i maslačka, sadrže mikronutrijente – vitamine i minerale – koji, iako u manjim količinama, mogu pridonijeti raznovrsnosti prehrane. Osim toga, sadrže i antioksidanse koji mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala te smanjenju oksidativnog stresa u organizmu”, priča nam Sorić, vlasnica nutricionističkog savjetovališta NutriPromjena.

“Neke vrste jestivog cvijeća poznate su po svojim tradicionalno pripisivanim ljekovitim svojstvima. Primjerice, maslačak potiče rad jetre i žuči, dok neven ima protuupalna svojstva”, nastavlja Sorić.

Ipak, kaže da je važno napomenuti da se učinci ovih biljaka na zdravlje razlikuju ovisno o količini i načinu konzumacije te da su potrebna dodatna znanstvena istraživanja kako bi se potvrdila njihova stvarna učinkovitost u prehrambenom kontekstu.

“U kulinarstvu se jestivo cvijeće može koristiti na različite načine – kao dekoracija, začin ili dodatak salatama i napitcima. Iako njegove nutritivne vrijednosti nisu primarni razlog za uključivanje u prehranu, njegova aromatična i vizualna svojstva mogu poboljšati izgled i okus jela”, smatra nutricionistica.

Na što treba paziti kod jestivog cvijeća?

Kod konzumacije jestivog cvijeća je najvažnije paziti na to da cvjetovi dolaze s čistih površina koje nisu tretirane pesticidima. Osim toga, važno je da nisu u blizini prometnica, tvornica i slično.

Također, svaki je cvijet potrebno temeljito oprati namakanjem u vodi i ispiranjem kako bi se skinula sva prašina. Jestivo cvijeće bi bilo najbolje uzgajati kod kuće što je vrlo lako napraviti na balkonu ili u vrtu.

“Treba voditi računa o vrsti cvijeća jer su neke vrste, poput oleandra, otrovne i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Prije konzumacije je svakako potrebno uvjeriti se da je određena biljka sigurna za jelo. Isto tako, osobe sklone alergijama trebale bi biti oprezne pri konzumaciji jestivog cvijeća. Uvijek je preporučljivo isprobati male količine kako bi se isključile moguće nepovoljne reakcije”, dodala je još par opomena nutricionistica Sorić.

Zaključak

Cvijeće svih vrsta se od pamtivijeka koristi u brojnim kuhinjama svijeta i to ne samo kao dekoracija već i kao sastojak koji daje poseban okus i aromu.

Prilikom konzumacije jestivog cvijeća, važno je paziti na to da dolaze s čistih površina koje nisu tretirane pesticidima te da se one ne nalaze uz prometnice ili tvornice.

“Iako jestivo cvijeće može obogatiti prehranu estetski i nutritivno, trebalo bi ga koristiti umjereno i kao dodatak, a ne kao osnovu prehrane”, zaključila je na kraju naša sugovornica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!