Ovaj jednostavan trik vam može pomoći da se ne prejedate i na koncu smršavite

Lifestyle 29. tra 202211:31 > 11:45 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Kad vas obuzme glad, ponekad je jako teško odoljeti ubacivanju svega i svačega u usta, i to na brzinu. Problem nastaje kad dođe trenutak da sebi kažemo da je dovoljno.

Većina odraslih ljudi ne jede hranu samo da bi tijelu priskrbili potrebno gorivo već i iz užitka i ugode kao ključnih pokretačkih snaga u našoj cjelokupnoj prehrani. Kao rezultat toga, može postati teško procijeniti kada smo siti, što nas nerijetko dovodi do prejedanja i, u nekim slučajevima, debljanja.

Ljestvica gladi

Naime, stručnjaci su otkrili da možete koristiti jednostavan trik koji vas može spriječiti da pretjerate u jelu, a čak bi vam mogao pomoći i pri mršavljenju. Vizualizacijom “ljestvice gladi” mogli biste početi sebi slikovito sugerirati kad vam je dosta, kako piše The New York Post.

Stručnjaci s My Fitness Pala kažu da biste svoju glad trebali zamisliti kao ljestvicu od 0 do 10, pri čemu 0 predstavlja glad i prazan želudac, dok 10 predstavlja krajnju sitost. Da biste koristili ljestvicu gladi kako biste smanjili mogućnost za emocionalno prejedanje, prvo morate odrediti na kojem dijelu ljestvice se vaša glad nalazi netom prije početka jela.

Objašnjavaju: “Ako sebe ocijenite pretjerano gladnima, ocjenom 0 do 2, obratite posebnu pozornost na to koliko brzo jedete. Namjerno usporite, tako da ne prijeđete sitost, a da je ni ne prepoznate. Blaga glad se može ocijeniti s 4, a blaga sitost ima ocjenu 6.”

Točka umjerene sitosti se postiže najčešće prije nego mislimo

Nutricionistica Kristina LaRue rekla je da su to rasponi u kojima je normalno jesti, ali imajte na umu da vam možda uopće neće trebati puno da biste došli do točke sitosti. U ovom slučaju uzimanje manjih zalogaja moglo bi pomoći.

Ako ste pak siti, dakle niste fizički gladni, a u iskušenju ste jesti, rekla je da se morate zapitati što vam zapravo treba. Ako biste jeli da biste zadovoljili svoje emocije, i dalje nećete moći postići emocionalnu sitost.

Umjesto da funkcionirate na autopilotu, LaRue je rekla da biste trebali stalno evaluirati svoju ljestvicu gladi tijekom obroka. “Ako ste siti i još imate hrane na tanjuru, nemojte nastaviti jesti. Umjesto toga, gurnite tanjur, spremite ostatke u hladnjak ili zamrzivač.

Nakon što završite s obrokom, trebali biste ponovno pokušati ocijeniti svoju glad

Osjećaj ugodnog zadovoljstva na kraju obroka znači da ste odabrali pravu veličinu porcije. Ali ako ste pretjerali, i to je u redu jer se događa svima.

LaRue je objasnila: “Nemojte se kriviti ni osjećati loše. Umjesto toga, zapitajte se zašto ste nastavili jesti nakon točke sitosti. Jeste li bili pretjerano gladni kad ste počeli jesti? Je li hrana jednostavno bila predobra, pa niste htjeli stati? Ili vam je možda bilo žao baciti ostatke?” Naposljetku, poradite na onome što vas je dovelo do pretjerivanja da biste idući put bili spremni suočiti se tim i nastojali izbjeći isti ishod, piše Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!