Pet namirnica koje ne biste trebali pripremati u posuđu od nehrđajućeg čelika

Pexels/Ilustracija

Unatoč svojoj svestranosti, posuđe od nehrđajućeg čelika, neće biti korisno baš za svu hranu.

Lonci i tave od nehrđajućeg čelika svestrani alati koji krase kuhinje kućnih i profesionalnih kuhara. Sa svojim elegantnim izgledom i izdržljivom konstrukcijom, takvo posuđe može se nositi sa širokim rasponom kulinarskih zadataka.

Međutim, posuđe od nehrđajućeg čelika nije bez svojih mana i ograničenja.

Nastavite čitati kako biste saznali koje to namirnice ne biste trebali kuhati u posuđu od nehrđajućeg čelika.

1. Umak od rajčice

Veoma kisela hrana, poput umaka od rajčice, može s vremenom reagirati s nehrđajućim čelikom i uzrokovati promjenu boje. Također je moguće da nehrđajući čelik izluči nikal i krom, ovisno o stanju posude. Za umake na bazi rajčice bolje je koristiti nereaktivno posuđe, poput emajliranih tava, tava od lijevanog željeza ili neprijanjajućih tava.

2. Jaja

Jaja imaju tendenciju lijepljenja za površine od nehrđajućeg čelika, osobito ako tava nije dobro prethodno zagrijana i začinjena. Upotreba posuđa s neprijanjajućim premazom ili dobro namašćene tave od lijevanog željeza koja je već korištena često je bolji izbor za pripremu jaja.

3. Palačinke

Kada se peku u tavi od nehrđajućeg čelika, palačinke – osobito tanke i delikatne palačinke – vjerojatno će se zalijepiti za površinu i neće se okretati. Neprijanjajuća tava ili tava od lijevanog željeza bolja su opcija za uspješno pečenje palačinki, prenosi RS.

4. Riba

Iako se riba može peći u tavi od nehrđajućeg čelika, osjetljivi fileti mogu se zalijepiti za površinu i raspasti se prilikom preokretanja. Radi sigurnosti, najbolje je peći ribu u neprianjajućoj ili dobro namašćenoj tavi od lijevanog željeza.

5. Odrezak

Tave od nehrđajućeg čelika mogu podnijeti relativno visoku temperaturu, ali za pečenje na izuzetno visokoj toplini, roštilji su bolja opcija. Odrezak je, na primjer, najbolje peći na žaru kako bi se dobio zagorjeli, karamelizirani okus i hrskava korica s žarom. Pečenje odreska na žaru također znači da vam nije potrebna dodatna masnoća kako biste izbjegli lijepljenje. Također, pečenje odreska na žaru rezultira mnogo manjim neredom nego kuhanje u tavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.