Pijete vodu prije spavanja? Stručnjaci upozorili: Nipošto to nemojte raditi!

Lifestyle 29. ožu 202421:30 0 komentara
Wavebreak / Profimedia

Stručnjak za spavanje upozorio je da pijenje vode prije spavanja može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući povećani stres i oslabljeni imunološki sustav.

Ashley Hainsworth iz ‘Bed Kingdoma’ objasnio je da iako je važno ostati hidriran tijekom dana, ispijanje previše vode, osobito prije spavanja, može poremetiti vaš san i oslabiti vaš imunološki sustav. Naglasio je da unutarnji sat našeg tijela kontrolira razne funkcije, uključujući i količinu tekućine u tijelu.

“Hidracija ranije tijekom dana ključna je kako biste osigurali da vaše tijelo ima dovoljno vremena za obradu tekućine i smanjili vjerojatnost poremećaja tijekom noći”, poručuje.

Hainsworth je upozorio da pijenje puno vode prije spavanja uzrokuje da vaši bubrezi proizvode više urina, što dovodi do višestrukih odlazaka u kupaonicu. To može poremetiti vaš prirodni ciklus spavanja, što može dugoročno naštetiti vašem zdravlju, penosi Mirror.

Također je istaknuo da isprekidani san onemogućuje dubok i okrepljujući san neophodan za optimalno fizičko i mentalno zdravlje. “Konstantni poremećaj našeg ciklusa spavanja, posebno zbog čestih odlazaka u kupaonicu tijekom noći, nije samo smetnja – to je ozbiljna prijetnja našem cjelokupnom zdravlju”, dodao je.

Hainsworth predlaže smanjenje unosa tekućine u satima prije nego što dođe vrijeme za spavanje. “U dva sata prije odlaska na spavanje postupno smanjite unos tekućine. To vašem tijelu daje dovoljno vremena da obradi tekućinu, smanjujući rizik od čestih odlazaka u kupaonicu.”

Također je poželjno izbjegavati bilo koju vrstu alkohola ili kofeina poput čaja, kave i nekih gaziranih pića prije spavanja. “I kofein i alkohol mogu ometati san”, upozorio je Hainsworth.

“Ova pića djeluju kao diuretici, povećavaju stvaranje urina. Preporučljivo je ograničiti njihovu konzumaciju, osobito u satima prije spavanja.” Hainsworth je naglasio  važnost uspostavljanja dosljedne rutine ispijanja vode kako bi se optimizirao san.

“Ključno je stvoriti rutinu hidracije usklađenu s ritmom vašeg tijela. Odmah reagirajte na žeđ, osobito ranije tijekom dana. To ujednačava unos i smanjuje pretjeranu konzumaciju prije spavanja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!