Samo jedna promjena u prehrani može značajno utjecati na vaše raspoloženje

Lifestyle 27. tra 202210:46 > 15:03 0 komentara
Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/waffle-on-white-ceramic-plate-511763/Ilustracija

Kao i uvijek, hrana ima veliki utjecaj i na to kako ćete se osjećati.

Ako ste razmišljali o tome kako hrana utječe na vaše zdravlje, možda ste i shvatili da ona utječe i na vašu psihu, a ne samo na tijelo. Hrana će utjecati i na to kako mozak radi, ali i spriječiti njegovo propadanje. Hrana, dakle, igra veliku ulogu i kada je u pitanju raspoloženje, pa vam može pomoći da se osjećate bolje ili vas učiniti umornima i bez energije za jednu pozitivnu misao.

Rezultati nove studije kažu da je najbolje pridržavati se mediteranske prehrane kako biste pobijedili depresiju. Tijekom istraživanja ispitanici su promatrani oko godinu dana, a radilo se o 7000 starijih osoba. Svi su pratili mediteransku dijetu, dok je jedna grupa unosila i ograničen broj kalorija, a druga na njih nije pazila. Otkrili su da sudionici obje grupe primjećuju da se smanjuju simptomi depresije, što ih je dovelo do zaključka da hrana i raspoloženje jesu usko povezani i da je potrebno provesti još istraživanja.

“Ova studija je važna jer je trajala dovoljno dugo da bismo mogli primijetiti promjene. Prečesto se uspoređuju kilogrami i promjene u biomarkerima. Kada se hrana previše medicinski objašnjava, većina će previdjeti činjenicu da hrana može utjecati i na raspoloženje“, dodaje David Wiss, nutricionist.

Dodaje da ovi dokazi podupiru činjenicu da mediteranska prehrana ima pozitivan utjecaj na simptome depresije i da sama prehrana može poboljšati kvalitetu života.

Nutricionistica Chelsea Jackle dodala je da hrana može utjecati na to kako se osjećate, ali ipak je važno imati širu sliku o mentalnom zdravlju i obratiti pažnju i na druge navike koje vam mogu utjecati na raspoloženje.

“Definitivno postoji poveznica između hrane koju jedete i vašeg mentalnog zdravlja, ali nije sve tako jednostavno. Dok mnoge studije povezuju mentalne probleme poput depresije i hranu koju jedemo, rezultati nisu uvijek jednaki. Mentalno zdravlje uvelike ovisi i o genima, stilu života i okolini. Hrana koju jedete neće sama od sebe izliječiti svako stanje, ali je sigurno važan dio cijele slike“, dodaje.

Mediteranska prehrana je iznimno cijenjena, a nalazi se na prvom mjestu najboljih dijeta već 5 godina. Mediteranska dijeta ne cilja isključivo na skidanje suvišnih kilograma. Namirnice koje uključuje mediteranska prehrana imaju visoku nutritivnu vrijednost i pozitivno djeluju na cijeli organizam. Što se jede tijekom mediteranske dijete? Sezonsko voće i povrće, žitarice, orašasti plodovi, kruh i tjestenina od cjelovita zrnja, krumpir, riba, začini i maslinovo ulje, a jelovnik samo prilagođavate godišnjem dobu.

Mediteranska dijeta obiluje zdravim masnoćama, a u organizam se unosi malo zasićenih (loših) masnoća i hrane bogate kolesterolom – zato je izvrstan izbor za zdrav, vitalan i dug život. Važno je samo prilagoditi veličinu porcija željenome cilju, te, ukoliko je moguće, baviti se nekim oblikom tjelesne aktivnosti, piše Ordinacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.