Uskršnja pletenica: Recept za bogat praznični doručak

author
N1 Info
17. tra. 2025. 16:29
uskršnji stol
Unsplash | Unsplash

Slatka peciva uvijek nas asociraju na uskrsni doručak, a pinca i uskrsna pletenica glavne su zvijezde blagdanskog stola. Kao maleni odmak od klasičnog, donosimo recept za svečaniju uskrsnu pletenicu koja izgleda poput umjetničkog djela.

Radi se o slatkoj pletenici blogerice Milene iz Banje Luke, a u galeriji možete pronaći detaljan postupak izrade. Na njenom Instagram profilu Mili Cake možete pronaći i još ideja za slane, ali i slatke prigodne blagdanske kolače.

Uskrsna pletenica – sastojci:


650 g glatkog brašna
10 g suhog kvasca
1 žlica šećera
50 ml mlakog mlijeka
2 žumanjka
100 g rastopljenog maslaca
2 žličice soli
Oko 300 ml mlakog mlijeka

Za premaz:


1 žumanjak
2 žličice jogurta ili slatkog vrhnja
Sjemenke kima, suncokreta, lana

Uskrsna pletenica – priprema:



  • U velikoj posudi prosijati brašno. Dodati suhi kvasac i žlicu šećera pa sve zaliti s 50 ml mlijeka, malo promiješati o ostaviti tako oko pet minuta. Kad se kvasac aktivira, dodati sve ostale sastojke.

  • Kratko zamijesiti tijesto, prekriti posudu krpom ili plastičnom folijom pa ostaviti na toplom oko 15 minuta.

  • Premijesiti tijesto, ovoga puta mijesiti oko pet minuta. Ponovno ostaviti na toplom, ovaj put oko sat vremena, odnosno, dok se ne udvostruči. Nakon sat vremena tijesto premijesiti i podijeliti na 24 loptice. Za jednu pletenicu je potrebno šest loptica.

  • Svaku lopticu razvući u štapić, tako da sredina bude nešto deblja u odnosu na krajeve.

  • Grupirati štapiće po dva spojena na strane i dva razdvojena u sredini pa isplesti pletenice po uputama u galeriji Zadovoljna.hr. 

  • Oblikovane pletenice staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Paziti na razmak, trebaju imati dovoljno mjesta kako se ne bi spojile.

  • Neka pletenice odmore u plehu još oko pola sata. Premazati ih razmućenim žumanjkom i vrhnjem pa posuti sjemenkama po želji.

  • Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatu boju.

  • Kad su gotove prekriti ih suhom krpom.

  • Prohlađene rezati


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama