
Slatka peciva uvijek nas asociraju na uskrsni doručak, a pinca i uskrsna pletenica glavne su zvijezde blagdanskog stola. Kao maleni odmak od klasičnog, donosimo recept za svečaniju uskrsnu pletenicu koja izgleda poput umjetničkog djela.
Radi se o slatkoj pletenici blogerice Milene iz Banje Luke, a u galeriji možete pronaći detaljan postupak izrade. Na njenom Instagram profilu Mili Cake možete pronaći i još ideja za slane, ali i slatke prigodne blagdanske kolače.
Uskrsna pletenica – sastojci:
650 g glatkog brašna
10 g suhog kvasca
1 žlica šećera
50 ml mlakog mlijeka
2 žumanjka
100 g rastopljenog maslaca
2 žličice soli
Oko 300 ml mlakog mlijeka
Za premaz:
1 žumanjak
2 žličice jogurta ili slatkog vrhnja
Sjemenke kima, suncokreta, lana
Uskrsna pletenica – priprema:
- U velikoj posudi prosijati brašno. Dodati suhi kvasac i žlicu šećera pa sve zaliti s 50 ml mlijeka, malo promiješati o ostaviti tako oko pet minuta. Kad se kvasac aktivira, dodati sve ostale sastojke.
- Kratko zamijesiti tijesto, prekriti posudu krpom ili plastičnom folijom pa ostaviti na toplom oko 15 minuta.
- Premijesiti tijesto, ovoga puta mijesiti oko pet minuta. Ponovno ostaviti na toplom, ovaj put oko sat vremena, odnosno, dok se ne udvostruči. Nakon sat vremena tijesto premijesiti i podijeliti na 24 loptice. Za jednu pletenicu je potrebno šest loptica.
- Svaku lopticu razvući u štapić, tako da sredina bude nešto deblja u odnosu na krajeve.
- Grupirati štapiće po dva spojena na strane i dva razdvojena u sredini pa isplesti pletenice po uputama u galeriji Zadovoljna.hr.
- Oblikovane pletenice staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Paziti na razmak, trebaju imati dovoljno mjesta kako se ne bi spojile.
- Neka pletenice odmore u plehu još oko pola sata. Premazati ih razmućenim žumanjkom i vrhnjem pa posuti sjemenkama po želji.
- Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatu boju.
- Kad su gotove prekriti ih suhom krpom.
- Prohlađene rezati
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare