Već dvije čaše vina sadrže preporučenu dnevnu količinu šećera

Lifestyle 17. velj 202213:19 0 komentara
Kelsey Chance/ Unsplash /ilustracija

Analiza više različitih vrsta vina otkrila je da s već dvije čaše unosite preporučenu dnevnu količinu šećera za odrasle osobe.

Istraživanje koje je provela britanska organizacija koja okuplja više od 50 nevladinih organizacija koje se bore protiv bolesti uzrokovanih konzumacijom alkohola, otkrilo je da neke boce vina sadrže i 59 grama šećera što je više od krafne.

VEZANE VIJESTI

Nezavisni je laboratorij analizirao crveno, bijelo i voćno vino, roze i pjenušce popularnih britanskih proizvođača. Nijedna od tih boca nije imala deklaraciju s nutritivnim informacijama jer to zakon ne zahtjeva. Broj kalorija sadržavala je samo petina analiziranih boca.

Udruge se zalažu da se to zakonski promijeni i da potrošači znaju koliko kalorija i šećera unose u sebe konzumirajući vino.

Prema preporukama zdravstvenih vlasti najviša doza za odrasle je 30 grama “slobodnih šećera” (monosaharida i disaharida) dnevno, a to uključuje i voćne sokove i smoothieje te bilo koje drugo piće koje ima dodane šećere.

Analize su pokazale da se taj maksimalni limit postiže već s dvije čaše vina dnevno. Također, pokazalo se da slabija vina, ona s manjim postotkom alkohola, u najvećem broju slučajeva imaju više šećera od ostalih, piše BBC.

Istraživanje na više od 12.000 ljudi prošle godine pokazalo je da više od 61 posto konzumenata vina želi na boci informacije o kalorijama.

Stručnjaci i korisnici se uglavnom slažu da bi se i takve nutritivne informacije trebale naći na deklaracijama vinskh boca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!