Vrlo zdrava grickalica – čuva štitnjaču, srce, mozak i kosti, no pretjerate li, otrovat ćete se

Lifestyle 29. ruj 202311:24 0 komentara
Pexels / Photo by Marta Branco

Poznati po tome što su odličan izvor selena, ali to nije sve.

Ako volite hrskave, slane zalogaje, svakako biste trebali ubaciti brazilske orahe u svoju prehranu. Osim što su jako ukusni, puni su hranjivih tvari.

Osim što su prepuni proteina, vlakana, niacina i vitamina B6, brazilski oraščići sadrže i tonu minerala, uključujući magnezij, kalij i cink.

Brazilski orah postao je omiljena zdrava namirnica diljem svijeta, posebice zahvaljujući činjenici da sadrži veliku količinu selena – toliko da je 2017. godine proglašen “najsnažnijim izvorom selena u hrani”.

Zapravo, samo jedan brazilski orah sadrži dovoljno selena da zadovolji vaše dnevne potrebe, kaže registrirana dijetetičarka nutricionistica Sarah Skovran. Odrasli muškarci i žene trebaju 55 mikrograma selena dnevno, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, a jedan brazilski orah sadrži nevjerojatnih 96 mikrograma, gotovo dvostruko više od preporučene količine.

A zašto je selen važan za nas? Uključen je u brojne funkcije, poput proizvodnje hormona štitnjače i sinteze DNK.

Nutritivni profil dva brazilska oraha:

66 kalorija

1 gram proteina

7 grama masti

1 gram ugljikohidrata

1 gram vlakana

1 gram šećera

Selen je antioksidans. To znači da se ovaj mineral može boriti protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa, čime se smanjuje rizik od kroničnih bolesti. Slobodni radikali su molekule koje u prekomjernoj količini mogu oštetiti stanice i uzrokovati oksidativni stres, što može dovesti do stanja poput raka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Međutim, antioksidansi djeluju mijenjajući slobodne radikale na takav način da postanu bezopasni. Budući da antioksidansi sprječavaju oksidativni stres, oni također smanjuju upalu.

Ali selen u brazilskom orahu ne djeluje sam. Brazilski orasi sadrže vitamin E i tvari zvane fenoli, koji su antioksidansi. Vitamin E također podržava imunološku funkciju.

Pomažu štitnjači

Selen u brazilskom orahu također može potaknuti zdravu funkciju štitnjače. Štitnjača proizvodi hormone štitnjače koji reguliraju tjelesne funkcije kao što su metabolizam i menstruacija. Imajući to na umu, zdravlje štitnjače ključno je za cjelokupno zdravlje, a selen u brazilskim oraščićima može pomoći.

Pomažu srcu

Brazilski orasi također mogu pomoći zdravlju srca, što je djelomično zbog činjenice da su bogati selenom. Kao što je gore spomenuto, oksidativni stres može doprinijeti srčanim bolestima, ali antioksidativna svojstva selena mogu pomoći u smanjenju rizika. Brazilski oraščići također nude hranjive tvari koje smanjuju visoki kolesterol u krvi i krvni tlak, dva glavna faktora rizika za srčane bolesti.

Jačaju kosti

Brazilski orasi sadrže nešto kalcija, koji je neophodan za zdrave kosti, kao i magnezij. Štoviše, “selen u brazilskim orasima aktivira enzime koji štite stanice za izgradnju kostiju poznate kao osteoblasti”, kaže nutricionistica Megan Wong. Selen također pomaže u smanjenju aktivnosti osteoklasta, stanica koje otapaju kost.

Dobri su za zdravlje mozga

Blagodati brazilskog oraha također se odnose na vaš mozak. Antioksidativni učinci selena mogu zaštititi moždane stanice od oksidativnog oštećenja. Ovo je važno jer oksidativni stres može doprinijeti kognitivnom opadanju povezanom sa starenjem. Također bi mogao igrati ulogu u neurodegenerativnim bolestima, poput Alzheimerove bolesti, prema studiji iz 2019.

Važan oprez!

Budući da su brazilski oraščići bogati selenom, trebali biste ih izbjegavati redovito jesti, preporučuju liječnici. To bi moglo dovesti do nakupljanja viška selena u tijelu, što bi rezultiralo trovanjem selenom. Rani znakovi uključuju metalni okus u ustima, loš zadah, mučninu, proljev, gubitak kose, lomljive nokte, osip na koži i umor.

Dakle, koliko je previše?

Maksimalna količina koju možete konzumirati u jednom danu bez negativnih nuspojava je navodno 400 mikrograma za odrasle muškarce i žene. To je otprilike četiri brazilska oraha, koji zajedno sadrže oko 384 mikrograma selena. U međuvremenu, istraživanje sugerira da se toksičnost selena javlja kada se uzme oko 1200 mikrograma – što je jednako kao da pojedete 13 brazilskih oraha. U svjetlu svega ovoga, preporuča se da ne jedete više od dva brazilska oraha dnevno kako biste ostali unutar sigurnih granica, a da i dalje uživate u blagodatima selena.

Također je moguće da ćete biti alergični na brazilske orahe, koji su vrsta orašastih plodova, baš kao i bademi i indijski oraščići, prenosi nova.rs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.