Liječnik otkrio jednu stvar koju ne trebate raditi ujutro

Lifestyle 27. sij 202407:25 0 komentara
Unsplash/Kinga Howard

Nitko ne uživa u ustajanju iz kreveta u ovo doba godine. Potrebno je puno motivacije da se ohrabrite da se izvučete iz udobnog, toplog kreveta u ledenu još uvijek neugrijanu sobu. Oni koji rano ustaju također će znati koliko su jutra u siječnju tmurna, jer sunce često spava više od nas u ovo doba godine.

Ali, ključ dobrog dana često je povezan s vašim snom. To je zbog onoga što je poznato kao cirkadijalni ritam – 24-satni unutarnji sat u našem mozgu koji “regulira cikluse budnosti i pospanosti” koji reagira na “svjetlosne promjene u našem okruženju”.

Istraživači kažu da je ovaj koncept evoluirao kako bi pomogao ljudima da se “prilagode promjenama u našem okolišu i predvide promjene u zračenju, temperaturi i dostupnosti hrane”. Uglavnom, to je pomoglo pećinskim ljudima (koji nisu imali budilicu) da znaju kada trebaju ići spavati, a kada se trebaju probuditi. No, navika koju su mnogi od nas usvojili zahvaljujući napretku tehnologije mogla bi biti temeljni uzrok problema sa spavanjem i mogla bi vam prouzročiti loš dan.

Žao nam je što donosimo loše vijesti, ali nikada ne biste trebali ostati u krevetu nakon što vam se oglasi alarm. Tako je, oduprite se iskušenju da svoj telefon postavite na odgodu dok pokušavate dobiti još sedam minuta sna – i ustanite – inače ćete ometati cirkadijalni ritam.

To je ono što dr. Chelsie Rohrscheib, neuroznanstvenica i glavna stručnjakinja za spavanje u Wesperu radi svaki dan. “Nikada ne ostajem u krevetu i ne radim aktivnosti koje nisu vezane uz san i intimnost”, rekla je.

“To znači da kad se probudim, odmah ustajem iz kreveta i odlazim negdje drugdje u svojoj kući.” Dr. Rohrscheib kaže da joj to pomaže da održi “asocijaciju mozga da je spavaća soba samo mjesto za odmor” što pomaže u promicanju “visokokvalitetnog sna”.

Stručnjaci iz Zaklade za spavanje slažu se i kažu da će san koji ćete dobiti između lude zvonjave alarma biti fragmentiran i neće donijeti nikakve zdravstvene prednosti. Zapravo, kažu da je zapravo povezan s “povećanim stresom” i drugim štetnim nuspojavama, piše Mirror.

“Umjesto da si dodijelite vrijeme za drijemanje ujutro, možda bi bilo korisnije namjestiti alarm malo kasnije i izbjeći drijemanje kako biste povećali količinu i kvalitetu sna”, preporučuju stručnjaci. “Ako vam je teško ustati nakon što ste čuli prvi alarm, pomaknite alarmni uređaj dalje od kreveta kako biste potaknuli budnost.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!