Mogu li mačke i psi biti prijatelji? 14 odličnih savjeta za uspješno upoznavanje

Ljubimci 13. tra 202215:38 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Većina nas ima uvriježeno mišljenje o odnosu mačaka i pasa; smatramo ih smrtnim neprijateljima. Međutim, stvarnost je nešto drugačija i mnoge obitelji uživaju u psećem i mačjem društvu u istom domu.

Važna stvar koju treba uzeti u obzir je osobnost dotičnog ljubimca. Ključno je pronaći dvije životinje čije se osobnosti slažu, a ne suprotstavljaju. Ako imate starijeg, opuštenijeg ljubimca, vjerojatno će se teško prilagoditi na novog mačića; ako imate aktivnog psa koji se voli igrati, onda nervozna mačka, poput sijamske, možda nije pravi izbor za vas. Ako razmišljate o nabavi mačke i psa u svoj dom, ili ih već imate i trebate savjete kako im pomoći da se slažu, pročitajte naš popis savjeta za koje mislimo da bi mogli pomoći:

1. Sve je povezano s mirisom

Mi koristimo miris kako bismo smirili svoje ljubimce u mnogim situacijama. Mnogi ljudi donose kući dekicu s maminim mirisom kada prvi put donesu mačića ili štene kako bi dolazak prošao što glađe. Slično tome, ako želite dvije životinje naviknuti jednu na drugu, dobra je ideja podijeliti svaki od njihovih mirisa s drugom životinjom prije nego što se stvarno sretnu. To bi moglo značiti da im svakome date deku iz kreveta druge životinje.

Tako će se već donekle upoznati.

2. Osigurajte da vaša mačka ima vlastiti teritorij

Mačke uživaju u vlastitom prostoru bez obzira na to dijele li dom s drugim kućnim ljubimcima ili ne. Ako razmišljate o nabavi još jednog kućnog ljubimca, onda se pobrinite da vaša mačka ima mjesta gdje se može povući kada želi malo mira i samoće. Mačke prirodno vole penjanje, pa je idealno da im pružite mačje stablo ili platforme pričvršćene na zid i dat će im mjesto gdje mogu iz daljine promatrati ostale u kući.

Također, pokušajte njihovu hranu držati na drugom mjestu u odnosu na pseću zdjelicu i stavite mačji WC negdje gdje ih pas neće ometati. Njihovo mjesto je idealno ako mogu u miru obavljati svoj “posao”.

Možete pokušati odvojiti područja sa psećim vratima. Samo budite oprezni s okretnim štencima i psima prevelikim za vrata. Ovo je ipak idealno za mlade štence, dok se navikavaju na svoje mačje prijatelje.

3. Odgajajte ih zajedno

Ako imate priliku, odgajajte mačku i psa zajedno od malih nogu. Štenci i mačići će naučiti prihvaćati stvari mnogo brže od starijih kućnih ljubimaca koji imaju uvriježene navike. Psi ne samo da su manje samouvjereni u svojim mlađim godinama, već su i manji te stoga manje fizički zastrašuju manju mačku. Upoznate na ovaj način, mačke će brže zauzeti svoje mjesto na vrhu društvene hijerarhije kod kuće.

4. Pažljivo planirajte prvi susret

Najbolje ih je držati u odvojenim dijelovima kuće ili stana, barem prvih nekoliko dana prije nego što ih pustite da se sretnu licem u lice. To će im omogućiti vrijeme u kojem upoznaju

miris druge životinje i upoznaju svoje nove domove. Kao i kod ljudi, prvi dojmovi su važni. Pronalaženje zajedničkog interesa može pomoći procesu; u obrocima uživaju sva velika i mala stvorenja, pa zašto ne početi s hranom?

Jedan od načina da ih u početku predstavite je da svoju mačku i psa držite s obje strane vrata dok im dajete hranu; neće se vidjeti, ali će se nanjušiti. Ovo im je dobar način da povežu miris s nečim pozitivnim. Ako to možete činiti nekoliko dana za redom, a istovremeno ih možete držati odvojene kod kuće, dugoročno će takav pristup pomoći.

Držite psa na povodcu za dodatnu kontrolu, samo u slučaju da postane previše uzbuđen. Možete početi s vratima, a zatim ih polako vizualno predstaviti jedno drugom sa psećim vratima između. Ako možete produžiti ovaj proces, to će vam pomoći da upoznavanje bude postupno i da im date vremena da se prilagode.

Tijekom ovog procesa izmjenjujte prostorije u kojima je svakoj životinji dopušten pristup dajući tako više mogućnosti da upoznaju miris i naviknu se na prisustvo druge životinje.

5. Provjerite je li vaša mačka opuštena

Kada ih prvi put upoznate licem u lice, pobrinite se da vaša mačka bude potpuno opuštena. Držite mačku u naručju (dugi rukavi su dobra ideja!) dok netko drugi dovodi vašeg psa u sobu na povodcu. Taj proces mora teći stvarno polako, a vi cijelo vrijeme morate paziti na njihove reakcije. Postupno približavajte psa jedan ili dva koraka istovremeno i dopustite oboje da se prilagode svakom koraku upoznavanja. Možete staviti svoju mačku u nosiljku za ljubimce, ako vam se to čini lakšim i kontroliranijim oblikom upoznavanja. Posljednje što želite je da vas mačka panično zgrabi za ruku.

6. Pokažite jednaku količinu ljubavi za oba ljubimca

Važno je pokazati jednaku količinu ljubavi prema oba ljubimca tijekom faze upoznavanja. Kućni ljubimci su jednako skloni ljubomori kao i djeca, pa im oboje pokažite da su voljeni i da bi sve trebalo biti u redu.

7. Razdvojite ih nakon njihovog prvog susreta

Nakon što su se prvi put sreli, čak i ako je sve prošlo glatko, pobrinite se da ih ponovno razdvojite. Njihovo upoznavanje trebao bi biti postupan proces s određenim brojem ovih sastanaka. S vremenom postupno produžite interakcije i uskoro će se izvrsno slagati.

8. Prvo pustite mačku na slobodu

Nakon što im se čini da im je ugodno u društvu, pokušajte dati mački slobodu da luta, a psa držite na povodcu. Želite da se vaša mačka osjeća što ugodnije – u većini slučajeva to će biti manja od dvije životinje. Nakon nekoliko ovakvih interakcija, ako se vaš pas čini zadovoljnim, pokušajte ga istovremeno pustiti s povodca. Nadamo se da će se vrijeme koje je potrebno za njihovo druženje isplatilo i da će im biti ugodno u društvu druge životinje.

9. Trenirajte svog psa

Imperativ je da vaš pas zna koje su granice. Dobro odgojenog psa bit će puno lakše smjestiti u isti prostor kao i mačku. Neophodno je znati kada treba sjesti i kakvo je ponašanje dopušteno. Zapamtite da je vlasnik taj koji određuje pravila.

10. Izmorite svog psa

Psi su mnogo društvenija bića od svojih nezavisnih mačjih prijatelja. Ne želimo reći da neke mačke ne vole društvo, i sigurni smo da svi poznajemo nekoga s ljupkom mačkom koja uživa u krilu, ali, općenito govoreći, psi su društveni, a mačke cijene samoću. Pokušajte što više izmoriti svog psa kako bi njegova razina energije kod kuće bila na razini koja odgovara mačkama u obitelji. Pobrinuti se da se u blizini nalaze igračke koje stimuliraju mozak, pa kada vaš pas ima višak energije za potrošiti, može se igrati s njima umjesto da juri mačku po kući!

11. Držite njihove stvari odvojenim

Ako možete držati njihove zdjele na različitim mjestima, spriječit ćete ih da se svađaju oko hrane. Psi mogu biti teritorijalni kada je u pitanju hrana pa ih je najbolje pustiti da jedu u različitim područjima. Svojoj mački možete dopustiti da jede visoko izvan dosega psa, na primjer na stolu ili drugoj površini, dok vaš pas jede na podu. Odvojene sobe su također dobra ideja ako je to opcija – jedna životinja u dnevnom boravku, a druga u kuhinji, na primjer.

12. Odvojite svoje ljubimce kad napustite kuću

Ako ćete oba ljubimca ostaviti kod kuće, držite ih u odvojenim sobama, barem dok ne budu živjeli jedno s drugim dulje vrijeme i dok im ne bude potpuno ugodno jedno s drugim.

13. Nemojte kažnjavati svog psa zbog negativnog ponašanja

Psi mogu postati razigrani i energični; ako vaš počne biti pomalo grub ili glasan s mačkom pokušajte preusmjeriti njegovu energiju na nešto drugo. Ovdje će vam dobro doći trening poslušnosti. Ne želite ga kazniti, ali mu pokažite kada je u redu osloboditi svoju energiju. Trening je savršeno vrijeme za igru. Dajte mu igračku, izvedite ga u šetnju ili nešto drugo što će psu omogućiti pozitivno trošenje energije. Manje će biti vjerojatno da će povezivati negativne stvari s mačkom ako mu umjesto kažnjavanja odlučite odvratiti pozornost pozitivnom aktivnošću.

14. Nagrada za dobro ponašanje

Što se više pozitivnosti pokaže oko mačke, to bolje. Razgovarajte na sretan prijateljski način kada se mačka pojavi, pogladite psa i dajte mu poslasticu. Pas će uskoro naučiti povezivati pozitivne osjećaje i situacije s mačkom.

Zapamtite da je svaki ljubimac drugačiji i budite realni u svojim očekivanjima od njih.

Sve životinje, baš kao i ljudi, imaju svoje osobine i ličnosti. Neki su ljubimci društveniji i opušteniji od drugih, kao zlatni retriveri i perzijske mačke. Neki samo žele svoj prostor pod svojim uvjetima. Važno je ništa ne siliti i također – ne odustati. Budite smireni i reagirajte na stvari kako se one odvijaju svakog dana.

Ustrajnost i postepeni napredak ključ su za dugotrajnu sretnu vezu između mačke i psa. I zapamtite, neki kućni ljubimci jednostavno neće uživati u blizini drugih. To ne znači da ne mogu živjeti u istom domu; to samo znači da se trebate prilagoditi i pokušajte im dati prostor koji preferiraju. Držite ih podalje od drugih kućnih ljubimaca što je više moguće i ne silite ih na interakciju. Stvari će se na kraju posložiti i svi članovi obitelji naći će svoje mjesto u obiteljskom kućanstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.