Oko ulaska Hrvatske u Schengen treba podcrtati još jednu stvar

Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Nataše Božić.

Ova minidrama koja je trajala posljednja 4 dana od subote kad je austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner naglasio da bi mogli postojati problemi s proširenjem Schengena sad je završena odlučnom i jasnom izjavom austrijskog kancelara Karla Nehammera. On je novinarima objasnio da Austrija ima problema s ilegalnim migrantima, ali da velika većina njih ne dolazi preko Hrvatske i da s Hrvatskom nemaju problem. Puno veći problem, rekao je, imaju s rutom preko Rumunjske, Bugarske i Mađarske.

VEZANE VIJESTI

Nehammer je rekao i da Austrija neće staviti veto na ulazak Hrvatske u Schengen. Ono što bi se moglo dogoditi je eventualno crveno svjetlo za Rumunjsku i Bugarsku.

Nehammer je rekao da cijelo ovo vrijeme postoji ogroman problem u Europskoj uniji s osiguravanjem vanjske granice i da taj problem nije riješen do 2015. godine. To će biti na stolu i tog 8. prosinca, ali kako sada stvari stoje, dobro je za Hrvatsku, Austrija je izražavala skepse, ali očito neće staviti veto na Hrvatsku.

Čini se i da je cijela stvar poslužila i za tamošnje unutarnjopolitičke svrhe i da unutar austrijske politike postoji bitka za glasače uoči lokalnih izbora.

S protivljenjem proširenja Schengena u ovoj fazi postoji još nešto što treba podcrtati, a to je da stvari nisu gotove dok nisu gotove. 8. prosinca ćemo znati konačnu odluku. Postoje i neke druge države, primjerice Švedska, koje imaju velike rezerve oko širenja Schengena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar