Zašto Hanfa istražuje operaciju koja se nije dogodila

Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Nataše Božić.

“Puno je otvorenih pitanja i malo konkretnih odgovara 10 dana nakon što je objavljeno da je Sberbank udio u Fortenovi prodao arapskom investitoru. Od prvog trenutka Vlada to doživljava kao neku vrstu neprijateljskog preuzimanja, od prvog dana stižu izjave iz Vlade da je prodaja nezakonita i da nije poštovan europski sustav sankcija prema Rusiji. Ponavljaju da je na inicijativu Hrvatske ostavljen rok do 31. listopada da se nađe način da Sberbank bez velikih potresa izađe iz te kompanije.

Jasno je sad da je Vlada sudjelovala u zajedničkom planu Pavla Vujnovca i mirovinskih fondova da zajednički preuzmu udio, ali to se izjalovilo u posljednji tren. Iz Vlade zazivaju da u ovom trenu policija saznanja koja ima dostavila DORH-u i od njih traži sastanak da se vidi što se u slučaju može poduzeti. DORH odgovara da čekaju kaznenu prijavu i ukažu na što konkretno se sumnja, koje kazneno djelo, da dalje mogu postupati. Jasno je da se danima prebacuje odgovornost, radi se politički pritisak da DORH ispita kupoporodaju, kao i da se DORH opire tome da sudjeluje prije nego bude jasno na što Vlada sumnja.

Ključna će biti odluka nizozemskog suda može li se arapski investitor upisati kao vlasnik ili je prekršen sustav sankcija. S obzirom na to da se kupopoprodaja dogodila u Rusiji, a tvrtka je registrirana u Nizozemskoj, DORH ne vidi kako se uključiti.

Traži se nadzor Hanfe nad AZ fondom. Neuobičajen potez, upozoravaju analitičari, da Hanfa istražuje operaciju mirovinskog fonda koja se nije dogodila. Ako se nešto nije dogodilo, šteta nije nastala. Zanimljivo je kako često Hanfa je propuštala post festum nadzirati neke štetne poslove, a sad istražuju posao koji se nije dogodio.

Konzervativno su Allianzovi analitičari ulaganje procijenili kao rizično i nisu vodili računa o razvojnim incijativama. Propituje se politički zašto Hanfa radi nadzor nad ovim fondom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.