Maštruko analizirao koja bi pitanja mogla biti problem za novu talijansku Vladu

Regija 27. ruj 202209:22
Izvor: Andreas SOLARO / AFP

Prvi hrvatski diplomat u Italiji Ivica Maštruko analizirao je u Novom danu pobjedu desne koalicije u Italiji.

Ocijenio je da se na ovim izborima nije dogodilo ništa posebno jer smo svjedočili sličnom i na nekim ranijim izborima.

“Ovi izbori pokazali su više razočaranje birača strankama u lijevom krilu, odnosno dosadašnjom Vladom koja je pokušala stvoriti koaliciju koja aposlutno nije funkcionirala. Talijani su htjeli novu opciju”, smatra Maštruko.

Bez promjena u odnosima s Hrvatskom

Komentirajući izjave Giorgie Meloni, čelnice pobjedničke koalicije, koja je svojedobno govorila o vraćanju određenih dijelova Dalmacije i Istre Italiji, Maštruko je poručio da to treba promatrati u kontekstu njezinih predizbornih obećanja.

“Ne treba shvatiti to kao dio politike koju će ona provoditi. Odnosi između Hrvatske i Italije će ostati jednako dobri”, tvrdi Maštruko.

Ne slaže se s izjavom župana Komadine koji je kazao da Hrvatska treba pratiti što se događa te da izjave zaslužuju bar protestnu notu.

“Mislim da je još rano, protestna nota može uslijediti onog trenutka kada Meloni preuzme vlast i ako se takve njezine izjave nastave. Stvari koje su dosad izrečene izjave mislim da ne zaslužuju zasad to i da ne se ne treba podizati na tu razinu jer su sve te izjave nekada davno bile izrečene”, kazao je dodajući da to sve ne bi imalo efekta.

Upitan o mogućnosti da Meloni zatraži reviziju Osimskih sporazuma, Maštruko je rekao da se zahtjev uvijek može postaviti, ali da je to dugotrajan i uglavnom teško uspješan posao kada su u pitanju međunarodni ugovori.

“Osamski sporazumi su potpisani 1975., a ratificirani 1977. Dopunjeni su Rimskim sporazumima 1983. Mi jesmo nakon priznanja Hrvatske imali neke naznake iz Italije o otvaranju revizije ovih sporazuma, ali to je potpuno odbijeno s naše strane. Kada je Italija priznala Hrvatsku, priznala je tako da je Hrvatska sljednica svih ugovora koje su potpisale Italija i Jogoslavija”, pojasnio je Maštruko.

Italija odbila da joj se isplati dug

Iako talijanska strana stalno poteže pitanje talijanske imovine i obeštećenja, Maštruko ističe da su tu stvari potpuno jasne.

“Rimskim sporazumima koji se referiraju na Osamske, definitivno je zatvoreno pitanje reparacije. Reparacijom se pokrilo pitanje sve imovine koju je Italija imala između dva rata na području Jugoslavije. Što se tiče 110 milijuna dolara koje se Jugoslavija obvezala isplatiti Italiji za imovinu koju je preuzela u bivšoj zoni B Trsta, isplaćene su dvije rate tog duga i ostalo je oko 90 milijuna dolara koje nisu isplaćene. Taj dug su Slovenija i Hrvatska podijelile na način da je Hrvatska trebala uplatiti 35 milijuna dolara, a ostatak Slovenija”, rekao je Maštruko pa dodao:

“Međutim, kada su nastavljeni pregovori za isplatu duga, Italija je odbila primiti taj novac jer su stalno čačkali da se otvori pitanje talijanske imovine. Slovenija je otvorila poseban račun u Luksemburgu na ime Italije i sav svoj dug je položila tamo dajući im na znanje da ga mogu uzeti kada žele. Hrvatska nije uplatila tada i ne znam još uvijek je li ta obaveza izvršena.”

Po pitanju migracijske politike nove talijanske vlade, Maštruko smatra da će inzistirati na pravednoj raspodjeli migranata. Probleme unutar koalicije očekuje oko LGBT politike te pitanje pobačaja, ali najviše na području gospodarstva i financija.

“Tu očekujem da bi moglo biti do različitih stavova unutar koalicije”, ocijenio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar