Vučić u Bruxellesu: “Sve što važi za Ukrajinu, ne važi za Srbiju”

Regija 22. lip 202319:30 3 komentara

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Bruxellesu da je saslušao sve što su Josep Borrell i Miroslav Lajčák imali za reći i da razumije njihovu volju za deeskalacijom situacije i rješavanjem problema dijalogom.

Kako kaže, najveći problem za Srbiju je što režim Albina Kurtija kontinuirano pokušava ili protjerati ili uhititi Srbe, zaplašiti ih i udaljiti od ognjišta.

“Nije važno koja se akcija izabere, bilo da su to uhićenja, premlaćivanja ili izmišljanja izbora i davanje legitimiteta izlaskom par posto ljudi, zabrana srpskim kamionima, ja sam danas iznio izvješće o stradavanju ljudi, uručio Borrellu i Lajčaku u kakvom su stanju, tko ih je tukao, kako ih je tukao”, rekao je Vučić.

Na pitanje jesu li međunarodni predstavnici tražili trilateralni sastanak, Vučić je rekao da uvijek dolazi na svaki razgovor.

“Vjerujem da je dijalog ljekovit, da je važno razgovarati i da razgovorom nadilazimo svaki problem, ne vidim razloga razgovarati s čovjekom koji sve provocira i želi izazvati sukob jer je to njegova fanatična ideologija. Mislio sam da bi to donijelo dodatnu štetu i zato mislim da je besmisleno. Uvijek sam spreman razgovarati s europskim predstavnicima”, dodao je.

Kad je riječ o razumijevanju EU-a, Vučić kaže da moramo shvatiti jednu stvar – da je Kosovo neovisna država za većinu zemalja EU.

“To je njihovo dijete. Pazili su ga dok je bilo u kolijevci, sada je tinejdžer malo zločest, ali i dalje ga paze. Naša pozicija je jako teška, sve što važi za Ukrajinu ne važi za Srbiju, ali to je pravo jačeg na koje se moramo naviknuti”, rekao je predsjednik Srbije.

Podsjećamo, šef europske diplomacije Josep Borrell i posebni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak odvojeno su se sastali s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare