Povijesni trenutak HNL-a: Prvi put pravdu dijelila sutkinja

Nogomet 02. stu 201517:52 > 17:57
N1

Utakmica Lokomotive i Osijeka ostat će zauvijek zapisana u spotskim arhivima. Prvi put u povijesti prve hrvatske nogometne lige pravdu je dijelila - jedna sutkinja. Sanja Rođak Karšić je nakon svoje prve utakmice pred N1 kamerama otkrila kako joj je svaka utakmica ''ostvarenje snova''.

U prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, proteklog vikenda, Dinamo je prvi put nakon 2008. godine izgubio dvije prvenstvene utakmice u nizu. Rijeka je pred punim Poljudom svladala Hajduk i preuzela vrh lige. No,15. kolo HNL-a u 2015. godini povijest će zauvijek pamtiti po nečem drugom. Bila je to prva sudačka odluka koju je u HNL-u donijela jedna žena, prva u povijesti prve lige.

”Znači to se dogodilo sasvim slučajno, prateći oca po terenima, zavoljela sam nogomet, nisam imala priliku igrat nogomet tako da me on potaknuo da uđem u sudačke vode i jednom kad krenete teško se izvući, izaći, jednostavno zavolite to, tako da radim ovo s velikom ljubavlju”, govori Rođak Karšić.

Nogometnu pravdu dijeli već 14 godina, počela je kao glavna, ali je odabrala karijeru pomoćne sutkinje. Sudila je svjetsko i europska prvenstva u nogometu za žene, a ovaj tjedan konačno i Hrvatski kup te prvenstvo.

”Dobar je osjećaj, zadovoljna sam, probili smo led i idemo dalje”, kaže ona.

A počeci nisu bili laki. U muškom svijetu i još sa sudačkom zastavicom.

”Kao i u svakom poslu, krećete sami, ne znate ništa, žensko, krećete s najnižim ligama, borite se sa svime, pogotovo s publikom, ali kad jednom naviknete – ne slušate. Meni je najbitnija podrška moje obitelji tako da ne gledam nikoga sa strane podržava li me ili ne. Jedino tako mogu ići dalje”, priča prva HNL sutkinja.

Nada se i da će njezine odluke uz liniju potaknuti i novu generaciju ženskih sudaca.

Što si prva sutkinja u HNL-u želi u budućnosti pogledajte u prilogu.