Direktor CIA-e o mogućem nuklearnom ratu: “Te rizike ne treba podcjenjivati”

Svijet 07. svi 202222:27 0 komentara
Brendan Smialowski / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučan je nastaviti rat u Ukrajini, ali CIA, glavna američka obavještajna agencija, nije uočila nikakve naznake da se Rusija priprema za uporabu nuklearnog taktičkog oružja u sukobu, rekao je u subotu njezin ravnatelj Bill Burns.

Predsjednik Putin je u “takvom stanju duha da misli da si ne može dopustiti poraz” i misli da će “napredovati ako udvostruči napore”, rekao je na konferenciji koju je organizirao Financial Times u Washingtonu.

Ukrajinski otpor ga još nije obeshrabrio “jer je sve uloge stavio na odluke koje je donio prije nego je počeo ovu invaziju”, dodao je Burns.

CIA zasad ipak ne vidi “stvarni dokaz da Rusija priprema razmještanje ili čak moguću uporabu taktičkog nuklearnog oružja”, rekao je.

“S obzirom na ratnohuškačke izjave koje (…) smo čuli od ruskih čelnika, ne možemo olako shvatiti tu mogućnost”, dodao je, rekavši da je njegova organizacija “veoma usredotočena” na to pitanje.

Rusija je svoje snage za odvraćanje, pa i nuklearne, stavila u stanje pripravnosti nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače. Vladimir Putin je usto dao do znanja da je spreman upotrijebiti nuklearno taktičko oružje.

Kremaljski čelnik je najavio “brz i munjevit” odgovor u slučaju izvanjskog miješanja u sukob.

Rusija ima mnogo nuklearnog taktičkog oružja, manje snage od bombe bačene na Hirošimu što je u skladu s ruskom doktrinom “eskalacija-deeskalacija” koja bi se sastojala u tome da upotrijebi prva nuklearno oružje male snage kako bi stekla prednost u slučaju konvencionalnog sukoba sa Zapadom.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.