Direktor CIA-e sastao se s ravnateljem ruske sigurnosne službe u Moskvi

Svijet 02. stu 202117:48
William Burns
POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ravnatelj CIA-e William Burns sastao se u utorak u Moskvi s veoma utjecajnim ravnateljem ruskog Vijeća za sigurnost, priopćile su službe potonjeg.

William Burns i Nikolaj Patrušev razgovarali su o “rusko-američkim vezama”, navodi rusko Vijeće za sigurnost u kratkom priopćenju.

Posjet čelnika američke obavještajne agencije kojeg mnogi smatraju najiskusnijim diplomatom Sjedinjenih Država, nije bio najavljen i rusko Vijeće za sigurnost nije otkrilo druge pojedinosti.

Američko veleposlanstvo u Moskvi nije komentiralo sastanak.

Susret dvojice visokih dužnosnika događa se dok rusko-američke veze obilježava niz velikih prijepora.

Zapadne zemlje su uvele Rusiji sankcije nakon njezine aneksije Krima 2014.

Washington zamjera Rusiji zbog niza hakerskih napada i upletanja u američke izbore.

Moskva pak često optužuje SAD i Zapad da se upleću u njezinu unutarnju politiku i čine pritisak na novinare ruskih državnih glasila.

Rusi i Amerikanci su se 30. rujna sastali u Ženevi radi nastavka strateškog dijaloga koji su u lipnju počeli Vladimir Putin i Joe Biden na obali Ženevskog jezera.

Biden i Putin su na povijesnom sastanku na vrhu 16. lipnja istaknuli da je dijalog dviju zemalja prijeko potreban, premda se ne slažu o mnogim pitanjima. Podsjetili su da su Moskva i Washington razgovarali čak i na vrhuncu hladnog rata kako bi se spriječilo najgore.

William Burns, karijerni diplomat, bio je veleposlanik u Rusiji i u Jordanu te zamjenik državnog tajnika Baracka Obame.

U vrijeme mandata bivšeg demokratskog predsjednika potaknuo je približavanje Iranu s kojim je 2011. i 2012. u Omanu tajno pregovarao premda SAD s Teheranom nije održavao diplomatske veze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar