Iscurila radioaktivna voda u Fukushimi

Svijet 08. velj 202410:27 0 komentara
Richard A. Brooks / AFP

Curenje radioaktivne vode otkriveno je u srijedu u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi u sjeveroistočnom Japanu, ali nisu otkriveni tragovi kontaminacije izvan lokacije, priopćio je u četvrtak za AFP operator elektrane Tepco.

Ovo curenje od približno 5500 litara u elektrani ozbiljno oštećenoj 2011. dogodilo se prije nego što je voda pročišćena sustavom nazvanim ALPS, koji oslobađa vodu prikupljenu u elektrani od većine njenih radioaktivnih tvari, objasnila je glasnogovornica Tepca.

Curenje je zaustavljeno dvadesetak minuta nakon što je otkriveno u srijedu ujutro.

Ta bi voda mogla sadržavati radioaktivne izotope poput cezija 137 i stroncija 90, kaže glasnogovornica Tepca, dodajući da uprava elektrane planira ukloniti tlo kontaminirano curenjem.

“Nije bilo značajnih promjena” u podacima praćenja radioaktivnosti oko elektrane, uvjerava.

Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi uništena je u strašnom cunamiju 2011. u sjeveroistočnom Japanu.

Dekontaminacija i demontaža elektrane još su desetljećima daleko, a najteži dio – vađenje rastopljenog goriva iz oštećenih reaktora – tek treba započeti.

Nakon zelenog svjetla Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Japan je prošlog ljeta počeo vrlo postupno ispuštati više od 1,3 milijuna prostornih metara vode iz postrojenja u Tihi ocean nakon obrade u sustavu ALPS.

Japan i IAEA uvjeravaju da je ovaj proces, koji bi trebao trajati do ranih 2050-ih godina, siguran za morski okoliš i zdravlje.

Kina i Rusija su, međutim, izrazile ozbiljnu zabrinutost i obustavile sav uvoz japanskih morskih proizvoda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!