Lavov pod najžešćim napadom od početka rata, raketiran dok je Biden držao govor

Svijet 26. ožu 202222:36 0 komentara
REUTERS/Vladyslav Sodel

Četiri rakete pogodile su u subotu grad Lavov na zapadu Ukrajine i to je najžešći napad na grad od početka ruske invazije, rekli su lokalni dužnosnici.

Otkako je Moskva 24. veljače krenula u invaziju na Ukrajinu, Lavov, grad koji je od poljske granice udaljen samo 60 kilometara, dosad je uspio izbjeći žestoka bombardiranja i borbe koje su opustošile ukrajinske gradove bliže Rusiji.

Gradonačelnik Maksim Kozickij je rekao da je u bombardiranju ranjeno pet osoba. Dvije su rakete pogodile skladište goriva, a još dvije nešto kasnije su pogodile vojnu tvornicu.

VEZANE VIJESTI

Ranije je Kozickij izvijestio o snažnim eksplozijama u istočnome predgrađu Lavova.

“Ostanite u skloništima! Ne izlazite na ulice!”, upozorio je svoje sugrađane nakon prvog raketiranja.

Rakete su padale po gradu u vrijeme kada je američki predsjednik Joe Biden, držeći govor u Varšavi tijekom posjeta Poljskoj, osudio rusku agresiju te je Ukrajinu uvjeravao u nepokolebljivu potporu Sjedinjenih Država.

“Današnjim napadima agresor šalje pozdrave predsjedniku Bidenu koji je u Poljskoj”, rekao je novinarima gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij, dodavši da je Rusija rakete ispalila iz Sevastopolja na Krimu, koji je anektirala 2014. godine.

Ruske vlasti nisu odmah komentirale napade na Lavov. Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva “posebnom vojnom operacijom” s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Gradske vlasti nisu objavile precizne podatke o mjestima na koja su pale rakete, no kazale su da je oštećena važna infrastruktura, da je zapaljeno skladište goriva te da su reznesena okna prozora na školskoj zgradi.

Sadovij je rekao da nije pogođen nijedan stambeni objekt.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak je rekao kako ovi napadi pokazuju da Rusija želi zastrašiti Ukrajinu i strane diplomate koji su svoja veleposlanstva premjestili u Lavov zbog relativne sigurnosti toga grada u odnosu na glavni grad Kijev.

“Ukrajinu definitivno ne trebaju plašiti ovakvi ruski zločini, a svojim zapadnim partnerima još jednom želim poručiti – zatvorite nebo, pokažite odvažnost”, rekao je na Telegramu.

Svojom je porukom aludirao na raniji zahtjev Ukrajine koja je od NATO-a tražila da proglasi zonu zabrane letenja, no Savez je to odbacio.

U Lavovu je prije rata živjelo oko 717.000 stanovnika, no za tisuće obitelji, koje su bježale pred najžešćim borbama koje su se vodile u istočnoj, južnoj i središnjoj Ukrajini, postao je utočište ako su željele ostati u Ukrajini, odnosno tranzitno središte za one obitelji koje su odlučile napustiti zemlju.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!