Nijemac u podrumu čuvao tenk iz Drugog svjetskog rata, sud odlučuje o kazni

Svijet 27. srp 202108:20 > 08:281 komentar
tenk panter
Izvor: Screenshot YouTube/Mrbaliandras

Odvjetnici u Njemačkoj raspravljaju oko toga kako tiješiti problem umirovljenika koji je u podrumu svoje kuće čuvao tenk. protuavionski top i torpedo iz Drugog svjetskog rata.

 

Kako navodi BBC, ove stvari su uklonjene iz kuće u Heikendorfu 2015. godine, uz pomoć vojske.

Tužitelji i odvjetnici koji brane umirovljenika sada vode pregovore o mogućim kaznama, uključujući i uvjetnu slobodu i novčanu kaznu od pola milijuna eura.

Optuženi (84), također mora pronaći novu lokaciju na kojoj će čuvati ove ratne suvenire. Prema riječima njegovog branitelja, muzej iz SAD-a je zainteresiran za kupnju tenka Panter za koji mnogi povjesničari tvrde da je bio najefikasniji tenk koji je Njemačka imala u Drugom svjetskom ratu. Dodaje i da njegovog klijenta kontaktiraju i neki njemački kolekcionari.

Na sudskom saslušanju u Kielu, odvjetnici su pokušali utvrditi je li umirovljenik kolekcijom prekršio njemački zakon o kontroli ratnog naoružanja. Branitelji kažu da mnoga od oružja koje je držao u podrumu nisu funkcionalna, a da je tenk kupljen kao staro željezo. Razmišljaju o tome da prihvate manju kaznu u iznosu od 50.000 eura, prenosi njemački Die Welt.

S druge strane, tužitelji tvrde da se neka od tih oružja i dalje mogu rabiti.

U srpnju 2015. je 20-ak vojnika devet sati iznosilo tenk Panter iz podruma optuženog umirovljenika.

Novo sudsko saslušanje je zakazano za srijedu, a konačna presuda se očekuje u kolovozu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar