Pet izbora u 2024. godini koji će oblikovati globalni poredak

Svijet 19. pro 202310:06
REUTERS/Evelyn Hockstein

Može li se Donald Trump vratiti? Hoće li netko u Rusiji izazvati Vladimira Putina? S obzirom da pola svijeta ide na izbore 2024. godine, a oko 30 zemalja bira predsjednika, evo pet ključnih izbora prema izboru AFP-a:

Deseci milijuna Amerikanaca birat će 5. studenog predsjednika na izborima koji bi mogli zadržati aktualnog Joea Bidena na vlasti do 86. godine.

Anketa za anketom pokazuje da većina glasača misli da je demokrat sklon gafovima prestar da bi bio vođa, usprkos tome što je njegov vjerojatni rival, bivši predsjednik Donald Trump, napravio slične greške s 77 godina.

Čini se da će dezinformacije biti karakteristika kampanje, mamurluk od posljednjeg nadmetanja koje se završilo tako što su Trumpove pristaše upale u američki Capitol kako bi pokušali zaustaviti ovjeru Bidenove pobjede.

Trump ulazi u natjecanje za nominaciju Republikanske stranke kao očigledni favorit, usprkos višestrukim suđenjima.

Bidenova kampanja pretrpjela je još jedan udarac nakon što je Predstavnički dom predvođen republikancima u prosincu izglasao otvaranje formalne istrage o opozivu oko toga je li neopravdano profitirao od stranih poslova svog sina dok je bio potpredsjednik pod Barackom Obamom.

Putin traži još šest godina

Ruski predsjednik Vladimir Putin, potaknut uspjehom svojih trupa u održavanju pozicija u Ukrajini dvije godine nakon rata, nada se da će svoju 24-godišnju vladavinu produžiti za još šest godina na izborima u ožujku.

On je 8. prosinca najavio da se kandidira za peti mandat, koji će ga zadržati na vlasti do 2030. godine.

Godine 2020. izmijenio je ustav kako bi mu omogućio da teoretski ostane na vlasti do 2036. godine, što bi mu moglo omogućiti da vlada duže od Staljina.

S obzirom na to da se rat u Ukrajini koristio za zatvaranje ili ušutkavanje neistomišljenika i protivnika, male su šanse da mu netko stane na put.

Njegov dugogodišnji neprijatelj Aleksej Navaljni služi kaznu od 19 godina zatvora.

Modijeva velika igra moći

Skoro milijardu Indijaca bit će pozvano da glasa u travnju/svibnju kada najmnogoljudnija nacija svijeta izađe na izbore na kojima premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička stranka BJP traže treći mandat.

Modijeva politička karijera i uspjeh zasnovani su na podršci indijskih Hindusa od milijardu i više njih i, kažu kritičari, raspirivanju neprijateljstva prema velikoj muslimanskoj manjini u zemlji.

Usprkos gušenju građanskih sloboda, on ide na glasanje kao očigledan favorit, a njegove pristaše mu pripisuju zasluge za jačanje položaja svoje zemlje na globalnoj sceni.

EU test za populiste

Na najvećim svjetskim transnacionalnim izborima u lipnju će više od 400 milijuna ljudi imati pravo glasa na izborima za Europski parlament.

Glasanje će biti test podrške desničarskim populistima, koji imaju vjetar u leđa nakon pobjede Geerta Wildersa i njegove antiislamske, anti-EU PVV Slobodarske stranke na nizozemskim izborima u studenom i prošlogodišnje pobjede Giorgie Meloni i njene desne stranke.

Međutim, Bruxelles se može ohrabriti Poljskom, gdje se bivši predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk vratio na vlast na solidnoj pro-EU platformi.

Prva žena predsjednica Meksika?

Ljevičarka, bivša gradonačelnica glavnog grada i poslovna žena autohtonih korijena, bori se da uđe u povijest Meksika u lipnju postavši prva žena predsjednica zemlje s tradicijom mačizma.

Bivša gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum kandidira se u ime stranke Morena odlazećeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Njen protivnik Xochitl Galvez izabran je da predstavlja opozicijsku koaliciju, Široki front za Meksiko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok