Posljedice rušenja brane: “Mora nas jako zabrinuti pitanje nuklearke Zaporižje”

Svijet 09. lip 202309:04 0 komentara

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić u Novom danu je analizirao trenutno stanje u Ukrajini i probijanje brane Kahovka što je rezultiralo poplavama, gubicima nekoliko milijuna tona usjeva, a ugroženi su i ljudski životi.

“Puno događaja je u posljednjim danima i tjednima nam je pokazivalo da je ukrajinska porotuofenziva u niskom startu – od partizanskih upada u Rusiju, napadu dronovima na Moskvu, sve je to na neki način bio možda neki prvi početni stadij onog što se očekuje”, rekao je Avdagić.

Dodaje da je posljednjih dana prilično zaoštrena situacija na cijelom bojištu, osim na poplavljenom području nakon probijanja brane.

Avdagić se osvrnuo i na probijanje brane Kahovke, za što se međusobno optužuju Ukrajina i Rusija.

Sve opcije su otvorene. Teško je da će netko priznati, radi se o eklatantnom primjeru ratnog zločina. Možete zamisliti tek koja su financijska sredstva potrebna da se brana popravi. Mora nas jako zabrinuti u ovom trenutku pitanje Zpaorižja, najveće europske elektrane”, istaknuo je.

“Izvori različito komentiraju koliko je tamo vode i sigurnosnu situaciju u elektrani. No, nakon iskustva Černobila i onoga u Japanu – a znamo da je Japan razvijena zemlja zamislite koja se havarija tamo dogodila; a ovo je direktno ratna zona”, rekao je Avdagić i nastavio:

“Nažalost, čini mi se da čitava Europa nije adekvatno reagirala i moramo biti jasni prema obje strane da je to teritorij koji mora ostati odmaknut od borbenih djelovanja.”

Što se tiče rušenja same brane, Avdagić je istaknuo da je teško i zamisliti da bi netko to pokušao učiniti na svom teritoriju. Osim toga, navodi da je sve što se događa u Ukrajini izravna posljedica ruskog borbrenog djelovanja u tuđoj državi. “Ne bi se ta brana minirala da tamo nije bilo Rusa u bilo kakvom obliku.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.