Putin dodijelio rusko državljanstvo zviždaču Snowdenu čije izručenje želi SAD

Svijet 26. ruj 202220:11 1 komentar
PHILLIP FARAONE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Predsjednik Vladimir Putin dodijelio je rusko državljanstvo zviždaču i bivšem zaposleniku američke NSA-e Edwardu Snowdenu koji se 2013. sklonio u Rusiju pošto je napustio Sjedinjene Države, vidi se iz izvršne uredbe objavljene u ponedjeljak.

Snowdenovo ime se navodi uz desetke drugih imena u izvršnoj uredbi objavljenoj na mrežnoj stranici ruske vlade.

Edwarda Snowdena (39) traže u SAD-u jer je medijima prenio desetke tisuća dokumenata Američke nacionalne agencije za sigurnost (NSA) koji pokazuju razmjere elektroničkog nadzora koji je provodio Washington.

To je otkriće tada potaknulo silnu napetost između SAD-a i njegovih saveznika a odluka ruskih vlasti da mu izda dozvolu boravka razljutila je Washington.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodao je za agenciju Ria Novosti da je rusko državljanstvo dodijeljeno Snowdenu na njegov zahtjev.

Ruski odvjetnik potonjeg, Anatolij Kučerena, rekao je pak da se na Snowdena ne odnosi naredba za mobilizaciju za ofenzivu u Ukrajini koju je Putin proglasio prošlog tjedna za neke skupine Rusa.

“Nije služio u ruskoj vojsci i stoga po našem sadašnjem zakonu ne ulazi u kategoriju građana koji su sada pozvani”, rekao je za agenciju Ria Novosti.

Rekao je da je i Snowdenova partnerica Lindsay Mills predala zahtjev za rusko državljanstvo, a njihova kći ga već ima jer je rođena u Rusiji.

Edward Snowden, kojemu je na zahtjev Washingtona oduzeta putovnica, našao se u svibnju 2013. u Moskvi kamo je doputovao iz Hong Konga s nakanom da se skloni u Latinsku Ameriku. No na kraju je zapeo u Rusiji, gdje je dobio azil.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare