Rusija poručila da je spremna na pregovore o predaji Ukrajine

Svijet 24. velj 202220:23 > 20:56
Izvor: Sergei BOBYLYOV / POOL / AFP, Ilustracija

Rusija je spremna na pregovore o predaji Ukrajine. Rekao je to danas glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitri Peskov.

Prema njegovim riječima, Putin je spreman na pregovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Fokus pregovora zadržao bi se na “jamstvima neutralnog statusa” i “obećanju da na teritoriju Ukrajine neće biti oružja”.

To su uvjeti, kaže Peskov, koji bi omogućili postizanje “demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine” te bi eliminirali ono što Rusija trenutno smatra “prijetnjom sigurnosti ruskoj državi i narodu”.

“Predsjednik je formulirao svoju viziju onoga što bismo očekivali od Ukrajine kako bi gorući problemi bili riješeni. To je neutralni status i odbijanje postavljanja i korištenja oružanih sustava”, rekao je Peškov.

Peskov je dodao da je Putin taj koji bi odredio kad bi se pregovori mogli odviti te dodao da bi Rusija u pregovore ušla “samo ako je vodstvo Ukrajine spremno razgovarati”.

“Trenutna operacija ima svoje ciljeve i oni moraju biti postignuti. Predsjednik je rekao da su sve odluke donesene i da ciljevi moraju biti postignuti”, rekao je Peskov sugerirajući da bi, u slučaju da Kijev pristane na Putinove zahtjeve, trenutna invazija na Ukrajinu bila zaustavljena.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar