Rusi objavili snimku: Zapovjednik Crnomorske flote je ipak živ?

Svijet 26. ruj 202318:14 1 komentar
Profimedia

Ukrajinci su tijekom jučerašnjeg dana priopćili da je ubijen zapovjednik ruske Crnomorske flote na Krimu Viktor Sokolov, no ruske snimke to su već danas opovrgnule. Ako su autentične...

Rusko Ministarstvo obrane isprva nije potvrdilo ni demantiralo tvrdnje, ali tijekom današnjeg dana na snimci sastanka s ministrom obrane Sergejem Šojguom viđen je i Sokolov.

Nije poznato kad je sastanak održan i gdje se Sokolov nalazio u tom trenutku. Nije potpuno jasno ni je li to on na snimci, iako nse na uniformi vidi ime Sokolov V.N., kao i oznake Crnomorske flote.

Rusi ne žele potvrditi ni demantirati njegovu pogibiju “jer se ne žele baviti ukrajinskim konstrukcijama ni na koji način.” Ali, to je njihova uobičajena praksa. Moskva gotovo nikad ne izvještava o gubicima, čak ni kad je riječ o visokim dužnosnicima.

Istovremeno, Ukrajinci provjeravaju informacije o njegovoj smrti.

“Prema našim saznanjima, on je među poginulima, ali to moramo potvrditi. Mnogi od 34 poginula još nisu identificirani”, priopćio je službeni Kijev.

Agencija AFP navodi da ne može provjeriti tvrdnje o smrti Sokolova, kao ni datum snimke na kojoj se navodno pojavljuje.

Kako god, napad na Krimu ilustrira poteškoće ruske protuzračne obrane u suprotstavljanju redovitim udarima na ovaj ukrajinski poluotok, koji je 2014. anektirala Rusija i koji je važno logističko čvorište za moskovske snage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.