Šef UN-a za ljudska prava: Situacija u Zapadnoj obali se drastično pogoršava

Svijet 18. lip 202416:25 1 komentar
Šef UN-a za ljudska prava: Situacija u Zapadnoj obali se 'drastično pogoršava'.
REUTERS/Denis Balibouse

Palestinci u okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu se suočavaju s drastičnim pogoršanjem situacije u pogledu ljudskih prava pored "nemoralne smrti i patnje" u Pojasu Gaze, rekao je šef Ujedinjenih naroda za ljudska prava u utorak.

Situacija na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jeruzalem, dramatično se pogoršava”, rekao je Volker Türk na sastanku Vijeća UN-a za ljudska prava.

Zapadna obala pod izraelskom okupacijom, gdje međunarodno priznata Palestinska samouprava ima ograničenu vlast, suočava se s najgorim nemirima u posljednjih nekoliko desetljeća usporedno s ratom u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas.

Tuerk je rekao da su od početka rata u Gazi u listopadu do sredine lipnja izraelske sigurnosne snage ili kolonisti na Zapadnoj obali ubili 528 Palestinaca, uključujući 133 djece, te da je u nekim slučajevima postoji “ozbiljna zabrinutost zbog nezakonitih ubojstava”.

Kazao je da su 23 Izraelca ubijena na Zapadnoj obali i u Izraelu u sukobima s Palestincima ili u njihovim napadima, kazao je.

Što se Gaze tiče, Turk je rekao da je “zgrožen nepoštivanjem međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava” svih sukobljenih strana.

“Nemilosrdni izraelski napadi u Gazi izazivaju ogromnu patnju i uništenje, a arbitrarno onemogućavanje i opstruiranje (dostave) humanitarne pomoći se nastavilo”, kazao je Tuerk.

“Izrael i dalje arbitrarno pritvara tisuće Palestinaca. Ovo se ne smije nastaviti”, kazao je.

Dodao je da palestinske oružane skupine nastavljaju držati taoce, također i u naseljenim područjima, što ugrožava i taoce i civile.

Izraelska trajna misija pri UN-u u Ženevi je optužila Tuerka da “potpuno izostavlja okrutnost i barbarstvo terorizma” u svom obraćanju Vijeću UN-a za ljudska prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare