Slučaj američkih imigranata ponovno na utvrđivanju zakonitosti

Svijet 06. lis 202206:55 0 komentara
John Moore/Getty Images/AFP (Photo by JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Američki savezni žalbeni sud u srijedu je vratio slučaj utvrđivanja zakonitosti programa zaštite imigranata koji su kao djeca ilegalno dovedeni u SAD nižem sudu da ga razmotri u svjetlu nove uredbe koju je izdala Bidenova administracija.

Troje sudaca konzervativno usmjerenog 5. američkog okružnog žalbenog suda potvrdila su presudu nižeg suda protiv programa poznatog pod akronimom DACA, ali su u svjetlu nove uredbe donesene u kolovozu vratili slučaj na utvrđivanje.
Američki predsjednik Joe Biden rekao je da želi trajni put do državljanstva za one osobe obuhvaćene programom DACA, često poznate i kao “Sanjare”.

Sud je dopustio da trenutno 594 tisuće prijavljenih kroz program zadrži status, no nastavlja blokirati nove prijave.

Prilikom vraćanja slučaja, žalbeni sud je priopćio da nema dovoljno informacija za donošenje odluke o novoj uredbi, koja bi trebala stupiti na snagu 31. listopada, ali da bi slučaj trebalo riješiti što je prije moguće. Na 46 stranica ispisano mišljenje ukazalo je na to da su suci bili skeptični po pitanju zakonitosti DACA-e.

Bivši predsjednik Barack Obama, kojemu je Biden bio potpredsjednik, stvorio je DACA-u 2012., nakon što su propali napori američkog Kongresa da odobri državljanstvo imigrantima koji su u zemlju dovedeni kao djeca. Teksas i koalicija saveznih država s republikanskim državnim odvjetništvom 2018. odveli su slučaj DACA-e na sud s ciljem ukidanja tog programa, tvrdeći da je nezakonito proveden. U srpnju 2021. sudac američkog Okružnog suda Andrew Hanen u Teksasu je stao na stranu savezne države.

Hanenovom odlukom zaustavljena je obrada novih DACA zahtjeva, ali je već postojećim primateljima DACA-e dopušteno nastaviti primati beneficije i podnijeti zahtjev za obnovu. Bidenova administracija uložila je žalbu na odluku, poslavši slučaj 5. američkom žalbenom sudu.

Osobe s DACA statusom mogu dobiti radne dozvole, broj socijalnog osiguranja, a u nekim državama i vozačke dozvole te financijsku pomoć za obrazovanje. Korisnici DACA-e suočavaju se s godinama neizvjesnosti i pravnih natezanja. Bidenov prethodnik, bivši republikanski predsjednik Donald Trump, pokušao je prekinuti program, ali ga je Vrhovni sud zaustavio.

Biden je došao na dužnost obećavši da će raditi na dugoročnom rješenju za ‘Sanjare’, no republikanci i demokrati posljednjih godina nisu pronašli zajedničko tlo po pitanju imigracije, zbog čega je malo vjerojatno rješenje tog problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!