Suradnici Navaljnog objavili raspuštanje područnih ureda

Svijet 29. tra 202112:10
Aleksej Navaljni
Izvor: Vasily MAXIMOV / AFP / Ilustracija

Tim utamničenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog u četvrtak je priopćio da raspušta svoju mrežu ureda diljem Rusije, prenosi Reuters i dodaje da se Navaljnji, koji je prošli tjedan prekinuo štrajk glađu, javio iz zatvora putem videoveze te da izgleda vidno iscrpljen. 

Suradnici Navaljnog objavili su raspuštanje ureda na YouTube kanalu uoči sudskog ročišta na kojem se treba razmotriti zahtjev tužitelja da se Navaljnijeva Zaklada za borbu protiv korupcije (FBK) proglasi ekstremističkom organizacijom, kao što su Islamska država i Al Kaida.

U utorak je ruski sud zabranio FBK-u objavljivanje sadržaja na internetu, korištenje državnih medija, organizaciju prosvjeda, sudjelovanje na izborima i korištenje bankovnih depozita, a postavljanje sadržaja na internetu je zabranjeno i svim područnim uredima.

Ukoliko se nacionalna mreža regionalnih ureda proglasi ekstremističkom organizacijom, vlasti će moći izricati zatvorske kazne aktivistima i moći će zamrznuti njihove bankovne račune.

Navaljni (44) je uhićen u siječnju kada se vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se mjesecima oporavljao od trovanja za koje okrivljuje Putina.

Služi kaznu zatvora od dvije i pol godine zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu u slučaju koji se odnosi na prijevaru za koji tvrdi da je politički motiviran.

U prvom pojavljivanju nakon okončanja štrajka glađu, Navaljni je izgledao iscrpljeno i jako mršavo.

Navaljni je započeo štrajk glađu 31. ožujka u znak prosvjeda zbog nedostatne medicinske skrbi. Prije šest dana je najavio da će ga postupno privesti kraju iako su izgledi da on i njegov pokret politički prežive vrlo upitni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar