U Indiji šesti dan zaredom iznad 300.000 novozaraženih, vojska pozvana u pomoć

Svijet 27. tra 202108:05
JEWEL SAMAD / AFP

Broj novozaraženih koronavirusom u Indiji u utorak je šesti dan zaredom iznad 300.000, dok su vojne snage obećale hitnu medicinsku pomoć u borbi protiv zapanjujućeg porasta zaraženih.

U posljednja 24 sata, Indija je zabilježila 323.144 nova slučaja zaraze, što je ispod svjetskog rekorda od 352.991 zabilježenog u ponedjeljak, s prenapučenim bolnicama koje odbijaju pacijente zbog nedostatka kreveta i zaliha kisika.

Prijavljen je 2771 novi smrtni slučaj, no zdravstveni stručnjaci vjeruju da je broj umrlih znatno veći. “Molim vas imajte na umu da je veliki pad dnevnih slučajeva rezultat velikog pada u testiranju. To se ne bi trebalo uzeti kao indikacija o opadanju slučajeva, nego radije stvar propuštanja bilježenja previše pozitivnih slučajeva!”, tvitao je Rijo M John, profesor i zdravstveni ekonomist na indijskom Institutu za menadžment u saveznoj državi Kerali na jugu zemlje.

Nekoliko zemalja, uključujući Tajland, Singapur, Bangladeš i Britaniju, poduzele su korake da zaustave putovanja iz Indije kako bi spriječili da preko njihove granice uđu još zaraznije varijante virusa. Australija razmišlja o prijedlogu suspenzije letova iz Indije kasnije u danu.

Situacija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu je “i više nego potresna”, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Indija je pozvala svoje vojne snage da se pomognu nositi s razarajućom krizom. Načelnik stožera obrane, general Bipin Rawar, rekao je kasno u ponedjeljak da će vojne sile ustupiti svoje rezerve kisika te da će se umirovljeno medicinsko osoblje pridružiti zdravstvenim ustanovama koje se bore s navalom slučajeva.

Nacije poput Britanije, Njemačke i SAD-a obećale su hitnu medicinsku pomoć, dok su se indijski Amerikanci u američkom Kongresu, te tehnološki sektor, također pridružili prikupljanju pomoći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.