WHO o cjepivu AstraZenece: Korist je veća od rizika

Svijet 19. ožu 202119:00 > 21:23 0 komentara
koronavirus, covid-19, cjepivo, cijepljenje, astrazeneca
Tiziana FABI / AFP (ilustracija)

Koristi koje se vezuju uz AstraZenecino cjepivo protiv koronavirusa veće su od rizika, zaključili su u petak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), potvrdivši ocjenu koju je dan ranije dala Europska agencija za lijekove (EMA).

“AstraZenecino cjepivo (…) i dalje ima pozitivan omjer koristi i rizika, s golemim potencijalom prevencije zaraze i smanjenja smrti u cijelome svijetu”, ističe u priopćenju Svjetski savjetodavni odbor za sigurnost cjepiva (GACVS) Svjetske zdravstvene organizacije.

VEZANE VIJESTI

Stručnjaci GACVS-a održali su 16. i 19. ožujka virtualni sastanak kako bi proučili raspoložive informacije i podatke o “slučajevima tromboembolije (zgrušavanja krvi) i trombocitopenije (smanjenog broja trombocita) nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom protiv covida-19”.

Pošto su analizirali podatke kliničkih ispitivanja i izvješća o sigurnosti cjepiva na temelju podataka dobivenih iz Europe, Velike Britanije, Indije i iz Vigibaze, svjetske baze podataka WHO-a, zaključili su da “raspoloživi podaci ne upućuju na opći porast poremećaja koagulacije (…) nakon primjene cjepiva za covid-19”.

“Stope prijavljenih slučajeva tromboembolije nakon primjene cjepiva protiv covida-19 odgovaraju očekivanom broju”, pišu.

Premda su nakon cijepljenja AstraZenecom u Europi prijavljeni veoma rijetki slučajevi tromboembolije u kombinaciji s trombocitopenijom, poput posebnog oblika venske tromboze mozga, “nije sigurno da su oni posljedica cijepljenja”, dodaju.

Mišljenje stručnjaka WHO-a dolazi nakon ocjene EMA-e koja je u četvrtak objavila da je AstraZenecino cjepivo protiv covida-19, čiju je primjenu obustavio niz zemalja EU-a, “sigurno i djelotvorno”.

Dok je čekao stručno mišljenje, WHO je u četvrtak opetovao poziv na nastavak cijepljenja tim cjepivom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.