Izraelska vojska pronašla tijela trojice taoca na sjeveru Gaze

Svijet 24. svi 202413:29 0 komentara
Reuters

Izraelska vojska priopćila je u petak da je pronašla tijela tri taoca odvedena u Pojas Gaze nakon što su ubijeni tijekom napada Hamasovih militanata 7. listopada prošle godine.

Tijela Hanana Yablonke (42), Michela Nisenbauma (65) i Oriona Hernandeza Radouxa (30) pronađena su tijekom noći u zajedničkoj operaciji vojske i obavještajnih službi u Džabaliji na sjeveru Gaze, gdje su se posljednjih dana vodile intenzivne borbe, stoji u priopćenju.

Glasnogovornik vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da je Izrael odlučan vratiti preostale taoce koji se još drže u Gazi.

„Nećemo se prestati boriti za njihovu slobodu“, rekao je u televizijskoj izjavi, najavljujući izvlačenje triju tijela.

„Svaka država koja drži do sebe učinila bi isto“, obrazložio je.

Yablonka i Hernandez Radoux ubijeni su na glazbenom festivalu Nova u blizini Gaze, na kojem je i djevojka Hernandeza Radouxa Shani Louk također ubijena, priopćila je vojska.

Njeno tijelo pronađeno je zajedno s još dvoje žrtava prošli tjedan.

Nisenbaum (65) je ubijen na putu do svoje unuke koju je trebao čuvati.

Hernandez Radoux imao je francusko državljanstvo. Predsjednik Emmanuel Macron objavio je na X-u da je vijest o njegovoj smrti primio sa žalošću.

„Mislim na njegovu obitelj i one koji su mu bliski. Mi smo na njihovoj strani. Francuska ostaje više nego ikad predana oslobađanju svih talaca“, napisao je Macron.

Reuters/Marko Djurica

Tijela su identificirali medicinski dužnosnici Izraelskog nacionalnog forenzičkog instituta i izraelska policija, priopćila je vojska.

Forum obitelji, grupa koja predstavlja obitelji talaca, pozvala je vladu da pojača napore za postizanje sporazuma o povratku preostalih talaca koji se još drže u Gazi.

„Pronalazak njihovih tijela tih je ali odlučan podsjetnik da je Država Izrael obvezna odmah poslati pregovaračke timove s jasnim zahtjevom da se postigne dogovor koji će brzo vratiti sve taoce kući. Žive na rehabilitaciju, a preminule na ukop”, stoji u priopćenju Foruma.

Pregovori o prekidu vatre i sporazumu o taocima u kojima su posredovali Katar i Egipat u zastoju su. Izraelske vlasti kažu da su voljne pregovarati samo o privremenoj stanci u borbama, dok Hamasovi izvori kažu da će osloboditi taoce samo kao dio dogovora koji bi okončao rat izraelskim povlačenjem iz Gaze.

Naoružani napadači predvođeni Hamasom oteli su oko 250 izraelskih i stranih talaca i ubili 1200 ljudi tijekom napada na područje u blizini pojasa Gaze 7. listopada prošle godine, prema izraelskim podacima.

Premijer Benjamin Netanyahu proglasio je njihov povratak jednim od glavnih ratnih ciljeva Izraela.

Dogovorom iz studenog otprilike polovica talaca vraćena je, a oko 130 talaca još je tamo. Vjeruje se da su mnogi od onih koji su još u Gazi mrtvi.

Kao odgovor na napad od 7. listopada, Izrael je pokrenuo nemilosrdnu kampanju u Gazi u kojoj je ubijeno više od 35.000 Palestinaca, prema palestinskim zdravstvenim vlastima, i uništen veći dio te gusto naseljene enklave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!