Neka se Karamarko javno ispriča, i smijeni ministra kulture

N1

Zbog nasrtaja na demokratske institucije, slobodu izražavanja i ljudska prava, Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Hrvatski PEN centar i Platforma 112 organizirali su u petak konferenciju za novinare „Kamo ideš Hrvatska?“

Predsjednik HND-a Saša Leković poručio je da Karamarku nije problem govor mržnje, kao ni nekim njegovim ministrima. Karamarko je prije par dana izjavio da su mediji prepreka demokraciji i da se na bivšeg ministra branitelja Miju Crnoju vršila haranga. Od Karamarka se, poručuju, traži javna isprika novinarima zbog izjava u Globusu “da će se mediji trebati paziti kad oni dođu na vlast.”

Podsjetio je da je MOST i HDZ-u i SDP-u u pregovorima ponudio da se dogovore oko nekih bitnih tema, među kojima se jednom razgovaralo i o medijima.

“MOST je ponudio program koji je prepisao od HND-a i nekih civilnih udruga, a prihvatili su ga i SDP i HDZ. Potpisali su nešto što ne misle očito provoditi”, rekao je Leković.

HND traži i smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

HND traži kolektivni ugovor koji će štititi prava novinara, od njihovih radničkih pa do autorskih prava.

“Tražimo i da vlada ima bar jednom mjesečno redovne konferencije, što je prije nekoliko godina ukinuo Sanader, i to nikada nije vraćeno. Mi o svemu obavještavamo međunarodne novinske agencije, koje nas podržavaju.
Bez obzira na učestale prijetnje smrću, HND će se boriti za novinarski standard”, poruka je s konferencije.

Podsjetio je i na presudu kojom je u petak (prvostupanjski) odlučeno da će Nacional Karamarku morati platiti odštetu za autorizirani intervju s Josipom Manolićem u kojem je ustvrdio da je Karamarko radio za Udbu. Više o presudi možete pronaći OVDJE.