Njemački film razotkrio tko je ekstremna desnica u Hrvatskoj

Vijesti 06. tra 201614:51 > 14:54
Screenshot ARTE/tportal

Francusko-njemački televizijski kanal Arte u utorak, 5. travnja emitirao je njemački dokumentarni film 'Rechts, zwo, drei - Driftet Europa ab?' tj. 'Desno, dva, tri - kreće li se Europa udesno?'.

Film se bavi populističkom i ekstremnom desnicom u Europi, a taj se fenomen prikazuje na osnovi primjera iz Njemačke, Francuske, Poljske i – Hrvatske. Prizori Hrvata kako s ustaškim znakovljem pjevaju pjesme u slavu Ante Pavelića na proslavi Oluje u Kninu i u Čavoglavama jedan su od primjera u filmu, a tu je i detaljan opis političkih stavova ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kojega se naziva revizionistom, piše tportal.

Hrvatsku se titulira kao ‘manje poznatu, ali ništa manje zabrinjavajuću priču’ uspona ekstremne desnice na političkoj sceni Europe. Spočitavaju nam ministra kulture, “otvorenog revizionista”, koji želi kontrolirati medije, pa se navodi njegova odluka da raspusti povjerenstvo za neprofitne medije te se pokazuje i naslovnica Novosti s ministrom na splitskoj Rivi; zatim HČSP, Ivana Tepeša, ustaške pjesme (na njemački je titlovan tekst ‘Boje se bije, bije, ustaški se barjak vije’ itd.) i urlikanje ‘Za dom spremni’ koje je snimljeno u Kninu 5. kolovoza 2015. i u Čavoglavama, prisustvo predstavnika Crkve na Thompsonovom koncertu.

‘Nacionalističke snaga nadovezuju se na fašističku prošlost’, kaže se u filmu koji sadrži brojne uznemirujuće snimke iz Hrvatske – fasade pokrivene ustaškim znakovljem, djecu s ustaškim kapama, ministra kulture iz mladih dana s ustaškom kapom itd. Konstatira se da se ‘u Hrvatskoj vidi sve više fašizma na ulicama, to se otvoreno izražava i tolerira’, a jedna je od ilustrativnih snimki i ona hrpe mladih koji u Čavoglavama salutiraju uzdignutom desnicom.

U filmu se obrađuju i slučajevi Francuske odnosno Nacionalne fronte Marine Le Pen, Pegide i AfD-a u Njemačkoj, mađarski Jobbik i premijer Viktor Orban te vladajući ultrakatolički i antieuropski PiS Jaroslawa Kaczynskog u Poljskoj, tako da Hrvatska dolazi kao polusatni šećer na kraju, piše tportal.

Može ga se pogledati OVDJE.