Zašto je Hrvatska postala zanimljiva Le Mondeu?

Vijesti 25. lip 201610:07 > 10:08
N1

Gošća Novog dana bila je prevoditeljica Gordana Cuissot Labus koja je, među ostalim, analizirala pisanje francuskih medija o Hrvatskoj.

Nedavno smo imali prilike da se Le Monde u nekoliko tekstova bavio Hrvatskom. Koliko je to iznenađujuće? 

Le Monde inače vrlo rijetko piše o Hrvatskoj, no samo od početka ove godine izašlo je 5 članka. Prvi o promjeni vlasti, tri su bila vezana uz ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i 30. svibnja kad je Orešković bio u Parizu, napravili su intervju s premijerom.

Odakle interes Le Mondea za Hrvatsku?

Hrvatska je sada punopravna članica Europske unije, a postoje i određena zbivanja u Republici Hrvatskoj koja su zanimljiva Francuzima i na unutarnjem i širem planu. Kod nas je specifičnost bila što je određeni broj novinara alarmirao europsku javnost vezano za određenu politiku od strane Ministarstva kulture, koja se odnosi na slobodu izražavanja i druge slobode koje su zajamčene temeljnim sporazumima Europske unije.

Ti su tekstovi bili uglavnom kritični…

Ovaj intervju s Hasanbegovićem izašao je u internetskom izdanju Le Mondea, a naši su ga mediji vrlo brzo prenijeli. Glasači HDZ-a i oni koji cijene Hasanbegovića bili su zadovoljni tonom koji je Le Monde dao, bio je neutralan. Le Monde se trudi biti neutralan, međutim, budući da je Hasanbegović otvoreno izrazio svoje stavove vezane za naslijeđe nakon Drugog svjetskog rata, u drugim su se člancima osvrnuli na to.

Zadnji tekst koji je objavljen ticao se hrvatskoga nogometa. Taj je tekst izazvao veliku pažnju.

Izazvao je zbog aktualnosti i zato što je istraživač prozborio o navijačima i razlozima zbog kojih oni uzimaju ovako krajnje metode izražavanja. Komentirali su stanje u nogometu, braću Mamić, kako se donose odluke. Francuzima je to bilo blisko, obzirom da je Platini, koji je bio vrhunski nogometaš, a sad je u francuskom nogometnom savezu, također vrlo kontroverzna ličnost.

Imali smo ovih dana prilike pratiti referendum i Brexit. Kakve su reakcije u Francuskoj i kakve je reakcije izazvala najava Marine Le Pen o mogućem Frexitu, odnosno izlasku Francuske iz Europske unije?

To je upravo način na koji Marine Le Pen i Nacionalna fronta vode svoju politiku, smatrajući da Francuska trebai izaći iz EU. Ovdje ta komunikacija između naših medija i francuskih medija nije postojeća niti na institucionalnoj razini. Intervju s Oreškovićem, primjerice, nigdje nije popraćen. Jučer sam pročitala da je Le Pen najjača predstavnica desnice u Francuskoj, što uopće nije točno. U ovom se trenutku gleda kako će biti i što će biti oko Velike Britanije. Vrlo su teški trenuci u Francuskoj koji se tiču ovoga izlaska, kako će on biti proveden i u kojem roku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.