"Vodu, struju, ceste… zaslužuju svi, i Srbi i Hrvati"

Vijesti 30. ruj 201608:09 > 12:13
N1

Milorad Pupovac održao je u petak konferenciju za novinare Srpskog narodnog vijeća (SNV) u vezi s reakcijama na njegovu izjavu o podzastupljenosti pripadnika srpske manjine u državnim i javnim strukturama, koje su relevantne za razvoj krajeva u kojima žive.

Kazao je da želi objasniti izjavu u kojoj je rekao da će SDSS tražiti sudjelovanje srpske nacionalne manjine u javnim poduzećima, poput HEP-a, Hrvatskih šuma i sl. “Neki su mediji posebno naglasili Šume, a neki priču stavili u kontekst toga da “Srbi žele fotelje”. Suprotno činjenicama počeli su podgrijavati antimanjinsku atmosferu u javnosti. Premda nismo mislili reagirati, kad smo vidjeli kakve je to razmjere poprimilo odlučili smo se ipak na ovaj korak”, kazao je Pupovac.

Dodao je da žele pokušati, ako je moguće, reći ono što su rekli i ono što žele time reći. “Nisam sasvim siguran da ćemo uspjeti u tome.”

Naglasio je da s HDZ-om još uvijek ne razgovaraju o sudjelovanju u Vladi, već najprije o problemima manjina. “Mi u našoj komunikaciji s javnošću ni s HDZ-om nemamo kodiranu komunikaciju koja je jedna za javnost, a onda iza toga druga. Mi to nemamo. Da smo imali, onda to što smo rekli nakon konzultacija s predsjednicom ne bismo rekli. Mi ne sjedimo s HDZ-om s raširenim plahtama kućica koje se popunjavaju.”

“S našim partnerima želimo razgovarati o stvarnim, velikim i značajnim problemima života Srba u Hrvatskoj”, kazao je Pupovac. “To je pitanje vode, struje, cesta, zapošljavanja, razvoja za sve – bili oni Hrvati ili Srbi. A kad o tome već razgovaramo kako će se to izvesti, to je prirodno”, kazao je. “To će raditi državne institucije, ali ne kako su do sada, nikako ne jednoetičko zapošljavanje ili neravnopravnost između sredina u kojima živi jedna grupa građana, i u kojima živi druga grupa građana”, zaključio je Pupovac i kazao da jedino žele prekinuti isključenost iz donošenja odluka, jer je cijena isključenosti visoka i dugotrajna.

Kritičarima je poručio da je na snazi nacionalno i stranačko zapošljavanje, ali samo jedne nacije. Pita se i je li moguće da na nekom području na kojem su nastanjeni Srbi nema nikoga tko je kvalificiran da obavlja i najniže poslove. “Je li to rezultat rada institucija, ili slučajnost?”

Zašto sva sela u Hrvatskoj nemaju struju i vodu?

Pupovac je nabrojao velike probleme hrvatskih sela u kojima žive Srbi. Spomenuo je da je Radimir Čačić u četvrtak rekao “Da, i ja sam protiv nacionalnoga kriterija pri zapošljavanju, ali siguran sam da Pupovac nije to htio, nego da se stvari počnu rješavati.” Pupovac kaže da su davno tražili od Čačića da sredi stvari koje je trebalo, a da to nije htio ni kad je bio prvi potpredsjednik Vlade, te tako danas imamo oko 80 sela i zaseoka koji su bez struje. “Od 2012. godine – nula priključaka. A kada netko kaže to će se raditi ‘kroz institucije’, ja kažem – ‘da, ali ne ovako, nego ćemo s pravom tražiti da sudjelujemo u njima’, da ne čekamo opet četiri godine ili deset godina da se netko u HEP-u smiluje ljudima u selima koja nemaju struje. Ti su ljudi do rata i prije rata imali struju”, kazao je Pupovac.

Naveo je i problem priključaka za vodu, koja isto nisu posvuda uvedena, a radi se velikim dijelom o mjestima u kojima je nastanjena srpska nacionalna manjina. Naglasio je da su to problemi koje žele riješiti.

“HUP nas optužuje da tražimo nacionalno kadroviranje, a je li šutio kada je zemlja pljačkana, kada se ulazi u aranžmane koji su nedopustivi”, rekao je aludirajući na objavu Hrvatske udruge poslodavaca koju možete pročitati OVDJE. “Sram ih može biti, sad govore o Srbima, a šutili su kada se uništavala privreda.”

“Drugi šute, mudruju, a mi ne govorimo samo u ime Srba”

 O šumama kaže da su one hrvatsko bogatstvo, ali da ih se godinama pljačkalo, da ih država nije štitila. “A oni koji kažu da “neće u fotelje”, a što drugo rade nego popunjavaju križaljke s foteljicama, i uredno šute i mudruju o reformama”, kazao je Pupovac.

Zaključio je da najmanje govore u ime SDSS-a, a ne govore samo u ime Srba, nego u ime svih koji žive na problematičnim područjima, čija se djeca ispisuju iz škola, “čija mladost odlazi iz tih krajeva”.

Izabrani zastupnik SDSS-a Boris Milošević kazao je potom da Ustav jamči ravnopravnost svih nacionalnih manjina. “Jasno govori da je zabranjena diskriminacija, i da nacionalne manjine uživaju ravnopravnost u svojoj državi.”

N1

 Nabrojao je i naglasio važnost mjera koje je i Hrvatska potpisala u sklopu Konvencija koje zabranjuju diskriminaciju. “Mjera pozitivne diskriminacije ne treba nikoga oštetiti, nego znači stavljanje određene skupine u prednost kako bi se ispravila uočena nejednakost. Afirmativne mjere poput nje ne znače automatski zapošljavanje po bilo kojem ključu, svatko mora ispunjavati određene uvjete za to radno mjesto”, kazao je Milošević. “Osoba dakle mora ispunjavati sve formalne uvjete.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.