Šokantne isprike za ubijanje žena: Zašto se petljala s njim?

Vijesti 21. stu 201610:25 > 11:40
Morgue File (Ilustracija)

Komentari ispod priloga i članaka, na društvenim mrežama ili web stranicama, nerijetko se mogu najkraće opisati kao septička jama ili kanalizacija medija, što se iz dana u dan potvrđuje pogotovo kada su u pitanju marginalizirane skupine u društvu ili manjine.

Jedna korisnica Facebooka, Ana R., napravila je selekciju najgorih komentara pod tekst o ubijanju žena od strane njihovih partnera.

Njeni su nalazi, koji govore o racionalizaciji, “prihvatljivosti” ubijanja žena u očima pojedinaca i normalizaciji tog zločina, prilično mučni.

Zadnji i, kako stvari stoje, nipošto posljednji takav zločin dogodio se ovaj vikend u Varaždinu. Zbog učestalih nasrtaja na žene oglasila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

No, za početak pročitajte što je na bespućima internetskih komentara pronašala Ana R.

“Ponekad napravim kobnu grešku pa odem čitati komentare ispod članaka. Današnji je bio o tome kako je ove godine 18 žena ubijeno od strane svojih partnera”, navela je.

A evo i komentara koje je izdvojila i ukratko rastumačila, crvenim slovima.

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook

No, ovo je samo vrh ledenog brijega. Ne tako davno u medijima – dakle, ne među komentarima – imali smo prilike čitati o opravdanjima koje su novinarima ponudili prijatelji ubojice, a koji su također bili na “romantičnom” tragu. Tako se bez ograde prenijelo i jedno opravdanje za ubojstvo, koje pohvalno govori o ubojici, koji je svoju suprugu jako volio.

Na taj je način nastao i sljedeći meme:

Regionalna konferencija protiv femicida

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25.11., pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pozvala je sve zainteresirane na Regionalnu konferenciju „Femicid Watch – za prevenciju femicida u Republici Hrvatskoj“ koja će se održati 24. studenog 2016. godine s početkom u 10 sati u prostorijama Europskog doma Zagreb u Zagrebu.

“Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova prati provođenje Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/2008) i drugih zakona i propisa te u njen djelokrug rada ulazi i nasilje nad ženama. Pravobraniteljica je već u nekoliko navrata javno upozoravala na tzv. problem femicida kao i na brutalizaciju nasilja nad ženama koje iz sfere prekršajnog sve više seli u sferu kaznenog prava, te u sve većem broju slučajeva završava tragično – ubojstvima žena od strane njima bliskih muškaraca, a zatim najčešće i samoubojstvima muškarca. Pravobraniteljica kontinuirano skreće pozornost svim nadležnim institucijama uključenim u suzbijanje i procesuiranje nasilja nad ženama, kao i široj javnosti u javnim nastupima, kako se svako nasilje nad ženama smatra oblikom spolne diskriminacije sukladno Deklaraciji UN-a o uklanjanju nasilja nad ženama (donijeta 20. 12. 1993.) koju je Republika Hrvatska ratificirala još 2001. godine. Uz deklaraciju, Republika Hrvatska ima obvezu primjenjivati i UN-ovu Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (NN 03/01) te Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe s pripadajućim provedbenim protokolima”, navodi ona.

Pravobraniteljica kontinuirano upozorava i da je još 22. siječnja 2013. godine, Republika Hrvatska potpisala Konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja (tzv. Istanbulska konvencija) no da istu još nije ratificirala za razliku od većine zemalja u okruženju, od kojih neke nisu još ni članice Europske unije. U godišnjim izvješćima koja podnosi Hrvatskom saboru, između ostalog, ona redovno opisuje slučajeve obiteljskog/partnerskog nasilja, utvrđuje da su žrtve nasilja u obitelji i dalje većinom žene te i dalje ističe kako se određeni broj pritužbi građana/ki odnosi na neprepoznavanje pojedinih oblika obiteljskog nasilja (prvenstveno psihičkog i ekonomskog).

“Pored istaknutih stranih i domaćih predstavnika/ca zakonodavne i izvršne vlasti, velika nam je čast što će uvodno predavanje na Konferenciji održati istaknuta predstavnica Republike Hrvatske u UN-u, gospođa Dubravka Šimonović – specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice koja se zalaže za uspostavu ‘Femicide Watch’ ili ‘Gender-Related Killing of Women Watch’ u svim državama. Sigurni smo da će uvodno predavanje, kao i panel rasprave koje organiziramo, otvoriti brojna aktualna pitanja te potaknuti daljnju raspravu, dijalog i konkretne inicijative u svrhu ukazivanja na osnovne probleme i prevencije novih slučajeva femicida u Republici Hrvatskoj i regiji”, navodi u pozivu Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Nasilniku 1000 kuna, njoj vječni pokoj

Prije samo par mjeseci veliki broj građanki odazvao se akciji “Nasilniku 1000 kuna, Njoj vječni pokoj!?!”, koju je u Splitu organizirala Udruga Domine zbog impotencije pravosuđa i zakona, čime idu na ruku obiteljskim nasilnicima. Tek tu i tamo, među prosvjednicama, uočeni su i muškarci i djeca.

Cilj povorke je bio ukazati na problematiku nasilja prema ženama koje je u porastu u Splitu. Policija u razmaku od samo dan i pol u tom gradu bilježi po jedan slučaj obiteljskog nasilja, u kojemu u pravilu stradavaju žene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.