Mrsić: 'Ovo je vlada poslodavaca, radi na štetu radnika'

Vijesti 06. sij 201710:26 > 11:16
N1

Bivši ministar rada, SDP-ov Mirando Mrsić u petak je komentirao Vladine izmjene Zakona o zaštiti na radu.

Povodom jučerašnjeg predstavljanja vladinog Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva, danas je bivši ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića, Mirando Mrsić, održao konferenciju za medije.

“Radnici koji rade u buci neće ići svake godine na pregled, nego svake tri. Vlada smatra da u Hrvatskoj nema modernih rizika, a to su stres i mobing. Vlada ne smatra da su potrebne mjere da se oni spriječe. Vlada je postupila da ide na ruku poslodavcima i da poslodavci očito ne shvaćaju da mjere zaštite na radu nisu trošak”, kazao je Mrsić te dodao da poslodavci imaju saveznika u ministrici gospodarstva Martini Dalić.

Tvrdi da Akcijski plan ukida zaštitu na radu i da se time vraćamo u 18. stoljeće kada su radnici sami kupovali opremu. Žao mu je što Vlada nije vlada radnika nego poslodavaca.

“Ovdje neće biti uštede, samo trošak, i to po zdravlje radnika. Trošak zaštite na radu nije trošak administrativni. Zdravstveni i sanitarni uvjeti koji su ušli u ovaj Akcijski plan pokazuje vrlo loš smjer kojim ide Vlada, a to je da radnici gube svoja prava, a izgubit će i svoje zdravlje”, upozorava bivši ministar rada.

SDP odlučno upozorava vladu HDZ-a i Mosta da ovaj Akcijski plan stave izvan snage i sjednu za stol sa socijalnim partnerima i vide kako ovo bolje urediti.

“Pozivam premijera Plenkovića da povuće Akcijski plan i da se zaštita na radu ostavi an onoj razini na kojoj jest”, dodao je.

Mrsić je istaknuo kako je cijela ušteda Akcijskog plana 1,5 milijardi kuna, od čega su 1,2 milijarde uštede od Zakona o zaštiti radnika.

“Cijela ušteda ide na teret radnika”, rekao je.

Martinu Dalić je nazvao odvjetnicom poslodavaca.

“Ona radi protiv radnika, a i cijele Hrvatske”, dodao je.

“Vlada je trebala ići u pojednostavljivanje birokratskih barijera, u smjeru e-građanina, da ukinemo papirologiju. Tada bi uštede bile stvarne. Akcijski plan kojim se dokidaju radnička prava nisu nešto čime bi se vlada trebala ponositi”, naglasio je.

Upitan da komentira osnivanje sindikata unutar SDP-a, Mrsić je kazao: “Pravo svakog radnika je udružiti se u sindikat. Vjerujem da će se potpisati u kolektivni ugovor u stranci s ciljem reguliranja radničkih prava. Pokazat ćemo da smo dobar poslodavac, a vjerujem da će i sindikat pokazati razumijevanje za situaciju u kojoj se SDP sada nalazi. To je jedan normalan proces, vjerujem da će socijalni dijalog u stranci biti primjer drugima”.

“U Hrvatskoj je jako malo radnika udruženo u sindikate. Jako malo radnika je pokriveno kolektivnim ugovorom. Ja kao ministar rada sam poticao da se potpisuju kolektivni ugovori. Vjerujem da ćemo ovako pkazati realnom sektoru kako se štite radnička prava”, dodao je.

Na pitanje da komentira jučerašnji studentski bunt zbog oporezivanja zarade preko SC-a, odgovorio je: “Vlada kao što je pristupila oporezivanju studentskom oporezivanju, isto treba postupiti i prema Akcijskom planu i odbaciti ga. Vlada je od svojih početaka  pokazala da ne brine o onima najugroženijima. Uzima se od onih koji nemaju ili imaju vrlo malo, a daje se onima koji već imaju dosta. Bunt studenata je bio opravdan”.

“Mi smo kao SDP u više navrata komunicirali oko Ine. Inu treba zaštititi da ostane profitabilna, da zaštitimo naše radnike i rafinerije i budemo energetski neovisni. Zašto su Plenković i Dalić krenuli ovim putem? Možemo se vratiti u 2008. godinu kada je Fond branitelja prodali 7 posto dionica MOL-u. Tada su na čelu tog povjerenstva bili Jadranka Kosor i gospodin Đakić. Tada je MOL došao do onih famoznih 49 posto dionica. S ovom idejom privatizacijom Ine da se privatizira HEP se krug zatvara i pokušava sakriti što se događalo 2008. Ministrica Dalić, budući da njezin suprug tamo radi, trebala se izuzeti oko bilo kakvog odlučivanja oko Ine. Nije dobro za Hrvatsku da privatizira HEP, nije dobro za hrvatske građane”, komentirao je najaktualniju političku temu.

“Uputit ćemo interpelaciju oko Ine i predložit ćemo modele kako bi trebalo postići ova tri cilja: da Ina bude profitabilna, da bude hrvatska i da zaštitimo radnike”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.