'Iz sustava koji sanira štetu u onaj koji stvara korist'

N1

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović održali su konferenciju za medije nakon današnje sjednice Vlade, gdje su usvojeni Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva i Plan gospodarenja otpadom.

“Danas smo na sjednici Vlade kao prvu točku usvojili paket od tri odluke koji zapravo predstavlja idući korak u reformi poslovne klime i pojednostavljivanja zakonodavstva. Prvi korak je bila porezna reforma, koja se primjenjuje od 1. siječnja. A ovime danas krećemo u sustavno rješavnje propisa rekla bih jedne regulatorne džungle”, kazala je u uvodu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dali.

“Akcijski plan donosi 104 mjere. Cilj paketa je provedba mjera koje će pojeftiniti poslovanje i smanjiti njegovu reguliranost te dati doprinos poboljšanju poslovne klime, istaknula je.

Te 104 mjere se odnose na područjima zaštite na radu, zdravstvene i sanitarne zaštite, energetske učinkovitosti, poslovnog nastana, trgovine, osnivanja poduzeća.

“Naš najvažniji cilj u akcijskom planu jest učiniti prvi korak u pojednostavljenju i pojeftinjenju. On nije samo popis dobrih želja. Sve mjere su usklađene s kolegama iz drugih resora. Tijekom prve godine će se realizirati prvi dio mjera”, naglasila je.

Dalić jenakon toga nabrojala niz mjera koje namjerava provesti te uštede koje će se tako postići. Više o tome čitajte OVDJE.

“Aktivirali smo Povjerenstvo za smanjivanje poreznih nameta s ciljem da se ažurira registar i nameti i smanji njihova visina za 30 posto.

“Osobno ću koordinirati rad Povjerenstva. Ono će početi raditi tijekom siječnja. Ono će ući u pitanje svrsishodnosti i opravdanosti plaćanja poreza. Tijekom 2017. možete očekivati i daljnje korake u smanjenu prereguliranosti”, zaključila je Dalić.

‘Plan gospodarenja otpadom je zaokret iz sustava koji sanira štetu u sustav koji stvara korist’

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović poručio je da je usvajanjem Plana gospodarenja otpadom Hrvatska napravila zaokret u sustavu gospodarenja otpadom, iz sustava koji sanira štetu u sustav koji stvara korist iz otpadnih tvari.

“Planom se jačaju oni segmenti sustava koji omogućuju na jasan i ekonomičan način mjere koje će poticati odvojeno prikupljanje i postizanje značajno većih rezultata u pogledu recikliranja”, kazao je Dobrović na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Plan gospodarenja otpadom do 2022. godine.

 Dobrović čekuje da će Hrvatska temeljem provedbe Plana “sa statističkog začelja doći u redu onih s najboljom statistikom”. Najavljuje i skoro donošenje Uredbe o komunalnom otpadu kojom će se, kaže, omogućiti bolja i pravilnija naplata odvoza smeća.

 Planom se previđa povećanje broja reciklažnih centara za 60 do 70, pa se pojavilo pitanje oko potrebe mijenjanja prostornih planova u jedinicama lokalne samouprave. No, Dobrović kaže da je problem preuveličan jer se ne radi o velikim centrima, te neće biti potrebne ni velike procedure budući da će ih većina biti smještena tamo gdje već postoji komunalna djelatnost, a izradit će se i “tipska dokumentacija” za ta reciklažna dvorišta, koju će jedinice lokalne samouprave moći iskoristiti.

 U ovom trenutku možemo već krenuti s javnim pozivom za 50 reciklažnih dvorišta za posebne vrste otpada te osam sortirnica, naglasio je i dodao kako postoji i dobra suradnja s ministrom graditeljstva Lovrom Kuščevićem oko građevinskih dozvola.

 “Mislim da ćemo se svi iznenaditi kako vrlo brzo to može ići”, ustvrdio je Dobrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.