'Hoće li nam veteranske udruge propisivati granice slobode?'

Vijesti 03. ožu 201720:00 > 20:11
Grgur Zucko/PIXSELL

Velimir Visković, hrvatski leksikograf, pisac i esejist, podijelio je na svom Facebooku poveznicu na film "15 minuta - Masakr u Dvoru", koji se ovih dana ponovno pojavio na internetu. Nakon što ga je pogledao, navodi, zapitao se što je sa slobodama, prije svega stvaralačkim, u ovoj zemlji.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“Oko ovoga se filma kod nas digla silna prašina; ljudi su medijski razapinjani, ostajali bez posla. Smijenjeno je i vodstvo HAVC-a, iako se Hribar pokajnički posuo pepelom i povukao novac kojim je film sufinanciran. Nije mu puno pomoglo. Svi koji su imali nekakve veze s filmom prozivani su kao veleizdajnici, a zna se, možeš u nas biti najveći lopov, društveno si prihvatljiv, ali ako nisi domoljub po njihovoj mjeri, jadna ti majka.

A mene je silno kopkalo pa kakav je taj strašni film, pa u krajnjoj liniji – i kako on to propituje našu nedavnu prošlost. Sad kad sam ga pogledao, i kad sam vidio da on zapravo ponajviše propituje moralnu odgovornost danskih vojnika za zločin, koji je nesumnjivo počinjen nad nemoćnim ljudima, pitam se kakva to vremena dolaze za sve nas koji se bavimo umjetnošću ili na druge načine kritički promišljamo stvarnost oko sebe i nedavnu povijest. Što je s autorskim slobodama u ovoj zemlji? Što je uopće sa slobodom mišljenja i javnoga govora?! Hoće li nam veteranske udruge propisivati granice naše slobode?

Jeste li se vi borili za slobodno i demokratsko društvo u kojem smiju postojati različiti pogledi na svijet i opća sloboda govora? Ili će vaše udruge imati ekskluzivno pravo određivanja granica naše slobode?”

Zbog ovog je filma, podsjetimo, počelo osporavanje rada Hrvatskog audiovizualnog centra početkom prošle godine, a prva žrtva tog napada dijela braniteljskih udruga – predvođenih medicinskom sestrom Zoricom Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, povjesničarom Josipom Jurčevićem, kojima se pridružio i zastupnik Željko Glasnović – bio je novinar HRT-a Saša Kosanović, koji je bio fikser danskim producentima pa je zbog toga dobio otkaz.

“Hajka se digla iz dva razloga. Jedan je vječan, a on proizlazi iz jednostavne činjenice da u hrvatskom društvu postoje snage koje igraju ulogu ideološke i moralne policije pokušavajući kontrolirati nečije misli i djela, čuvajući ideju o ratu 90-ih kao isključivo velikosrpskoj agresiji u kojoj su žrtve Hrvati, a zločinci Srbi. Sve što se ne uklapa u tu priču, a bilo kakvo kopanje po toj priči svakako se u nju ne uklapa, za njih je izdaja nacionalnih interesa. Drugi razlog je financijski. Naime, oni koji bukače i nacionaliste, koji su prvi graknuli na ovaj film, guraju u prve redove idu u drugom ešalonu i osvajaju institucije poput HAVC-a. Tamo su milijuni kuna kojima oni žele raspolagati. Stvari su jednostavne i sve je jasno”, naveo je Kosanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.