Država treba odgovarati zbog popuštanja Todoriću

Vijesti 15. ožu 201711:50 > 11:52
N1

Ekonomski analitičar Domagoj Mihaljević gostovao je u programu N1 televizije i komentirao situaciju u Agrokoru.

“Očito je da se Agrokor našao u teškoj poziciji zbog širenja na inozemna tržišta. Ne zna se koja će biti sudbina Ivice Todorića. Prema svemu sudeći, ovo je Todorićev kraj, ali nije kraj za Agrokor. Pitanje je kako će se sad struktura vlasništva promijeniti. Očito je da bi Agrokor poslovao uspješno, bitno je da pronađe svježi novac, da može osigurati otplatu dospjelih dugova. Temeljno pitanje postaje kako to osigurati. Todorić je ispucao sve dosad moguće opcije, on nema dovoljno veliku dobit da bi mogao otplaćivati dugove, ne može posuđivati kod drugih banaka, ruske banke nisu zainteresirane da ga dalje financiraju, tako da zapravo jedina opcija koja tu preostaje za njega u tom poslovnom segmentu jest da ili pronađe ciljanog strateškog partnera, koji će ući u vlasničku strukturu, ali upitno je bi li pristao 49 posto, što će mu vjerojatno Todorić ponuditi. Isto tako, Todorić može izaći na burzu, ali to je potez očajnika”, rekao je Mihaljević.

Objasnio je zašto je izlazak na burzu zadnja opcija.

“Zato što na burzi, u takvim situacijama, poslovni igrači znaju kakva je situacija i njima se više isplati čekati da poduzeće dotakne svoje dno. U takvim situacijama, kad se poduzeće nađe u toj vrsti zaduženja i pritiska, kad ne može isplaćivati dospjele obveze, tad njegovi najveći kreditori prisiljavaju vlasnika poduzeća da nađe određenog strateškog partnera. Oni ga ne mogu prisiliti da to učini, ali on je to tražio od njega da nađe nekoga tko će dati svježi kapital”, kazao je Mihaljević, dodavši da nije isključenu da ruska Sberbank ili VTB banka uđu u vlasničku strukturu.

Mihaljević je, nadalje, u programu N1 istaknuo da je pad cijena dionica tvrtki kćeri Agrokora znak da su tržišta progovorila te da šalju poruku da znaju kakva je situacija s Agrokorom.

“Agrokor kao koncern nije izlistan na burzi i ne postoji kao dioničko društvo, ali njegove kompanije kćeri su izlistane na burzi, njihova vlasnička struktura nije isključivo Todorićeva”, rekao je Mihaljević, dodavši da činjenica da se mirovinski fondovi rješavaju dionica znači da se očekuje daljnji pad tih dionica, koje se u ovom trenutku ne isplati imati. “To bi moglo značiti da su i mirovinski fondovi i dalje skeptični”, rekao je Mihaljević.

Komentirajući ulogu države u cijeloj priči, Mihaljević je rekao da država ima opciju ili da ciljano uđe u proces spašavanja Agrokora, da uđe u vlasničku strukturu.

“Upitno je ima li država novca da to učini. Agrokorovi dugovi kreću se do 4,5 milijarde eura. Država taj novac nema i ja ne vidim da bi država mogla, čak i kad bi htjela, u kratkom vremenskom periodu skupiti i određenu manju količinu novca. Situacija s Agrokorom je nepredviđena, tako da, ako je htjela spašavati, trebala je predvidjeti svotu novca za poslovnu stabilizaciju Agrokora”, rekao je Mihaljević.

Dotaknuvši se uloge ministra financija, Zdravka Marića, koji je u Agrokoru obnašao dužnost direktora, Mihaljević ističe da nema sumnje da je on u sukobu interesa, ali da to nije ništa neobično.

“Todorić kontrolira sve institucije, ima prave ljude na pravim mjestima, a dolaskom SDP-a na vlast on je svoju poziciju učvrstio u državnim strukturama. Država je izlazila u susret Agrokoru, a veliki zadnji moment je bio kad je HBOR osigurao 48 milijuna eura, to je bio pokušaj da se nastoji stablizirati Todorića, ali nije mu puno pomoglo”, rekao je Mihaljević.

Upitan treba li se Todorić naći na sudu, Mihaljević je istaknuo da bi možda i država trebala odgovarati. “Todorić je najveći nacionalni igrač koji je proizišao iz procesa tranzicije i sve institucionalne odluke su bile takve da on sačuva svoju poziciju. Ako netko treba odgovarati, onda bi trebala odgovarati državna struktura, koja mu je osigurala takvu poziciju da je sad postao teret oko vrata za mnoge”, rekao je Mihaljević.

Na pitanje kakve bi posljedice bankrot Agrokora imao po hrvatsko gospodarstvo, ekonomski je analitičar odgovorio da bi one bile izuzetno negativne i velike, ali da je teško da će do bankrota doći.

“Agrokor je profitabilna tvrtka. Postoje kompanije koje su zainteresirane da uđu u Ledo, Jamnicu, Zvijezdu, samo je pitanje kako će se odvijati proces transformacije vlasništva, na koji će način doći svježi kapital. Nesumnjivo je da će u procesu širenja vlasničke strukture doći do restrukturiranja Agrokora. Sigurno će određene trgovine ili tvrtke biti ugašene, a dio radnika će završiti na burzi, u to nema nikakve sumnje, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Sloveniji i u Srbiji”, zaključio je Mihaljević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.