FOTO: Zelena lista zapalila vatru pred Ministarstvom okoliša

Vijesti 19. ožu 201713:06 > 14:38
N1

Ministarstvu okoliša Zelena lista je danas pokušala predočiti kako građanima Slavonskog Broda smrdi rafinerija u Bosanskom Brodu. Najavili su i ekološku tužbu protiv Janafa. Cilj je spriječiti zagađenje zbog kojeg je nedavno od karcinoma oboljelo troje djece u samo jednoj školi.

Najavili su ekološku tužbu protiv rafinerije u Bosanskom Brodu, gdje su veliki problemi zdravstveni i drugi, zbog zagađenja.

Zapalili su u to ime gorivo u bačvi.

N1

“Dok ministra spava, Brođane od zagađenja rafinerije boli glava. Njima je ovo svakodnevica. Problem se događa u Bosanskom Brodu, osjeti se u Slavonskom, a rješava se u Zagrebu”, kazao je Nenad Matić, bivši HSS-ovac.

Janaf jedini doprema naftu u Bosanski Brod

Kazao je da ministru daju rok do kraja mjeseca da radi na uklanjanju problema, nakon čega će tražiti odštetu za Slavonski Brod.

N1

“Bosanski Brod je predan Srbima, a sada umjesto granata u Slavonski Brod dolazi zagađeni zrak”, kazao je Matić. Navodi i da Zelena lista neće izaći na izbore u Slavonskom Brodu.

S njima je bio i Petar Bašić, aktivist i bloger, koji već osam godina organizira peticije, blokade granice prosvjede u Slavonskom Brodu. Navodi da je predloženo rješenje da rafinerija prijeđe na plin, ali nema rokova, zbog čega bi se išlo ekološkom tužbom protiv Janafa, koji doprema naftu Bosanskom Brodu. Tražit će se privremena zabrana dopremanja nafte. Ako poduzetnik omogućuje zagađenje zraka veće od dozvoljen, dužan je zaustaviti takvu proizvodnju, bez obzira što se tvornica ne nalazi izvan Europske unije.

N1

Zrak u Slavonskom Brodu zagađen je nekada i 40 puta više od dozvoljenog, naglasio je.

“Samo ove godine u jednoj školi tri djeteta su dobila karcinom”, kazao je, dodajući da Brođani ne mogu to trpjeti još osam godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.