Slovenci donose 'Lex Mercator'

Vijesti 13. tra 201713:58 > 14:01
Ilustracija

Slovenska vlada usvojila prijedlog Zakona za zaštitu društava od sistemskog značaja kako bi spriječila Agrokor da koristi financijska sredstva Mercatora, javlja 24ur.

Predloženom uredbom štite se tvrtke od sistemskog značaja od strane većinskog vlasnika koji je nelikvidan, objavila je slovenska Vlada na Twitteru. 

Vlada je primila prijedlog Zakona kojim se predlaže imenovanje izvanrednog člana uprave u trvtkama sistemsko značaja za Sloveniju.

Lex specialis, što ga je u četvrtak u parlament na usvajanje po hitnom postupku predložila slovenska vlada, predviđa da bi se kod poduzeća koja su u postupku insolventnosti slovenska vlada mogla umiješati kako bi zaštitila zaposlene, dobavljače i stabilnost financija, tako da bi u upravni odbor imenovala posebnog člana koji bi bio zadužen za komunikaciju s vlasnicima, ali ne bi imao pravo utjecaja na samo poslovanje tvrtke.

Zakon bi se odnosio na poduuzeća od “sistemskog” značenja za državu, zaposlene i njezine financije, ako poduzeće ima najmanje 6 tisuća zaposlenih i ostvaruje više od milijardu eura prihoda.

Zakon u Sloveniji dolazi nakon pritisaka tamošnjih dobavljača Agrokora koji su od vlade tražili da zaštiti Mercator.

“Ako će se vlada primiti rješavanja problema Mercatora putem posebnog zakona on mora biti napravljen tako da ne bude primjedbi o neusklađenosti s Ustavom, kao što se događa u Hrvatskoj”, kazao je predstavnik dobavljača Samo Hribar Milič, prenosi RTV Slovenije.

Dodaje i kako do sada nema informacija o problemima slovenskih dobavljača zbog Mercatora, no da je Agrokor druga priča.

Slovenski dobavljači su ustanovili odbor za komuniciranje s Agrokorom.

Zakon je predstavio ministar za gospodarstvo i tehnologiju Zdravko Počivalšek, koji je kazao da Vlada šaljem zakon u parlament po hitnom postupku.