Ramljak ne može izvući novac iz Mercatora, sve da to i želi

Vijesti 14. tra 201708:57 > 09:03
Robert Anic/PIXSELL

Ivan Hrstić izvještava i danas ispred Agrokora. Ne može se prepustiti da mu tržište regulira situaciju, jer se ono može samo skršiti i ona vlade svakako moraju intervenirati, zato i vlade u regiji čine što mogu da bi stavili Agrokorove kompanije pod kontrolu, navodi on.

U susjednim zemljama to nije samo ekonomski, već i politički problem – moraju nakon lex Agrokora pokazati svojim građanima da nisu sami, a na tom tragu je i lex Mercator. Ramljak pozdravlja odluku slovenske vlade, jer ona učvršćuje i odluku hrvatske Vlade o lex Agrokoru i umanjuje mogućnost pritiska iz Bruxellesa. Pitanje je hoće li i Srbija donijeti lex Idea, domeće.

Je li izvanredni sastanak ministara signal da se susjedi pribojavaju izvlačenja novca iz, primjerice, Mercatora – može li država ograničiti hrvatsko vlasništvo u tim kompanijama, kako ih Ramljak ne bi mogao prodati u vrijeme svoje uprave, upitan je Hrstić.

On ne vjeruje da je to tako, barem ne zasad. Slovenija želi osigurati da Agrokor ne izvlači dnevni promet iz Mercatora, jer Agrokor do 2020. godine svakako nema pravo posezati za kapitalom iz Mercatora, kao što to može s kompanijama poput Leda ili Jamnice.

Ante Ramljak nema mogućnost izvlačenja novca iz Mercatora, sve i kad bi to htio, navodi Hrstić, a sada ima dodatni razlog zašto ne bi trebao ni pokušati.

Kompanije u drugim zemljama u boljem stanju od hrvatskih

Kompanije u sklopu Agrokora izvan Hrvatske su, dodaje, su u nešto boljoj situaciji – manji su dugovi i rokovi naplate dobavljačima, tako da se to može svladati dnevnim prihodima tih kompanija.

U 48 sati svog mandata, vladin povjerenik Ramljak dogovorio je 80 milijuna eura, od čeka 130 od 230 milijuna kuna potrebnih za isplatu plaća u Hrvatskom dijelu Agrokora. Blagajnice kažu da plaća još nije legla. Hoće li dobavljačima iznos sjesti danas ili idući tjedan, još se ne zna.

O sastanku ministara gospodarstva Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, koji se prema nekim informacijama organizira u Beogradu, ali ministrica gospodarstva Martina Dalić i povjerenik Ramljak još nisu zaprimili poziv, Hrstić navodi da to dokazuje važnost Agrokora u regiji, bez obzira koliko neki ekonomisti pokušavaju relativizirati njegov utjecaj na naše gospodarstvo.

Iz Vlade RH, podsjetimo, kažu da je ministrica Dalić u vrijeme predviđeno za taj sastanaku u Parizu, a izvanredni povjerenik poručuje kako sve podružnice u regiji posluju normalno, te da Vlada RH smatra kako će rad povjerenika dodatno stabilizirati i rad tvrtki vezanih za Agrokora, a koje su izvan RH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.