'Razlozi za uvođenje lex Mercatora su politički'

Vijesti 14. tra 201710:25 > 10:33
N1

Uvođenje lex Mercatora u Sloveniji za N1 studio uživo komentirao je Igor Masten, profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

“Lex Mercator je specijalni zakon čija je osnovna namjena napraviti financijsku barijeru između Mercatora i Agrokora i to je u biti sve”, kazao je Masten.

Kada je Agrokor kupio Mercator s bankama je napravljen ugovor da Agrokor do 2020. ne može koristiti financijska sredstva iz Mercatora. S toga se postavlja pitanje čemu taj zakon? Masten tvrdi da su razlozi – politički.

“U kreditnim ugovorima su restrikcije koje sprečavaju da se Mercatoru napravi šteta bilo kakavim trnasakcijama. Sud ili kreditori su oni koji uvijek mogu reagirati ako misle da se ugovori krše. Mislim da je glavni razlog politički. Mi smo jednu godinu od izbora, a Mercator je uvijek u Sloveniji bio vruća tema. Bilo je puno problema jer je ga je kupio baš Agrokor i to je sve išlo na razinu da se pokaže ljudima da je vlada nešto učinila. Iz pravnog i financijskog aspekta je to mali efekt.”

Masten kaže da se kriza u Agrokora nije odrazila na slovensko gospodarstvo, da problema imaju jedino dobavljači koji su isporučivali direktno Konzumu.

“U Sloveniji to ne može prerasti u sistemski problem kao u Hrvatskoj. Ako i dođe do nekih problema u Mercatoru, bit će znatno, znatno manji nego Agrokorovi za Hrvatsku”, rekao je Masten.

Komentirao je i neke inicijative koje su se pojavile u Sloveniji, da se Mercator otkupi. Za njih kaže da su momentalno neozbiljne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.