Na koga Plenković uopće može računati u preslagivanju?

Vijesti 30. svi 201718:31 > 18:35
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sabor je danas ponovno bio pun, ali iz sasvim drugih razloga - onih svečarskih. No stanka se bliži svom kraju. Već idućega tjedna trebalo bi početi vatreno, prijedlogom novih ministara u Vladi i odgovorom na pitanje svih pitanja - ima li Plenković većinu.

Imaju li čemu nazdravljati predsjednici Vlade i Sabora? Andrej Plenković izbjegao je danas pitanja o saborskoj većini, no o svojim očekivanjima na Mirogoju je progovorio Gordan Jandroković.

”Prva plenarna sjednica bit će 7. lipnja, dakle idući tjedan, i u okviru zakona, Ustava i poslovnika Hrvatskog sabora na toj prvoj sjednici predsjednik hrvatske Vlade treba predložiti nove ministre. Očekujem da će tako i biti”, rekao je predsjednik Sabora.

Plenkoviću su upitni i zastupnici koje je već imao na svojoj strani. Trojac Hasanbegović – Glasnović – Esih svoje uvjete za suradnju šire na obrazovanje, kulturu i položaj Hrvata u BIH i Srbiji. Plenković ih još uvijek nije kontaktirao.

”Iako je on više puta najavljivao razgovore do toga nikad nije došlo. Tek ćemo vidjeti hoće li ih biti. Sada uvelike se naša uloga promijenila. Mi smo samostalni zastupnci i imat ćemo klub zastupnika. I uvjeti koje možemo postaviti u potpunosti se mijenjaju”, kazala je Esih.

Plenković bi rado u svojoj većini vidio čak i HNS, HSS, IDS i HSU. No, HNS je oštro protiv takve opcije.

”Te opcije suradnje nema i neće biti, Plenković je sam kriv, u toj većini neka ne računa na nas”, rekla je Mrak-Taritaš.

Premijer ne može računati ni na HSS koji najavljuje potpisivanje sporazuma o zajedničkom izlasku na izbore sa SDP-om. Mnogi zazivaju njegovu ostavku, pa je pitanje je li Davor Bernardić siguran u stolici predsjednika te stranke?

”Kao što vidite nisam u stolici, čvsto stojim nogama na zemlji…”, rekao je šef SDP-a.

Jedino što Plenkoviću ide u korist jesu unutarnja previranja u SDP-u i njihovi sukobi s dosadašnjim koalicijskim partnerima.

Cijelu priču pogledajte u prilogu reportera Elvira Mešanovića.