"Ploča HOS-a bit će maknuta iz Jasenovca, a novih neće biti"

Vijesti 26. lip 201713:42 > 13:43
N1

Gost Studija uživo bio je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

I vi ste nazočili Vučićevoj inauguraciji – dijelite li optimizam?

Bilo je susreta i do sada, ali stupanj srdačnosti je znatno veći u ovom susretu i svečanosti nego na bilo kojem drugom kada su posrijedi predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik Vučić.

Kako to tumačite, što se promijenilo u ovih godinu dana?

Stvar je krenula loše od 2011. pa posebno od 2013. i tada dolazak premijera Vučića na inauguraciju je stvorio dobre pretpostavke za njihove dobre odnose i na tome se radilo, ali su komplicirane okolnosti u našoj zemlji i nestabilne Vlade dovele do toga da nije bilo nekog prostora za napredovanje i nestabilnost se preslikavala na te odnose.

Znamo koja su otvorena pitanja – nestali, primjerice, tu je Vučić nekako odškrinuo vrata.

Taj se problem ne može riješiti odjednom, to je bolno pitanje, za obitelj i javnost obje zemlje i lako može biti predmet manipulacije, važno je da se u to krene u dobroj vjeri u partnerstvu.

Udruge su to pokušavale i do sada riješti, ali zašto nije tada bilo otvorenih vrata?

Sada se ide u obuhvatnije rješavanje svega toga. Vlade su te koje to trebaju operativno riješiti.

Imamo i mi novu ministricu vanjskih poslova, a ona je izjavila da sa Srbijom imamo najkompliciranije odnose, a tu je pitanje univerzalne jurisdikcije.

To je pitanje suđenja za ratne zločine. Postoje različita mišljenja oko toga u EU. Pozitivnom mi se čini činjenica da postoji spremnost da se o tome razgovara.

Vučić je pragmatičan političar, a ima i veliku moć?

Imali smo takvu situaciju i kod predsjednika Tadića,a sada je kod Vučića taj stupanj kontrole i veći što je za neka pitanja teška i osjetljiva, ne samo za Hrvatsku, nego i Kosovo, osobito važno.

Je li on bolji predsjednik za građane susjednih zemalja, nego za vlastite građane?

Prerano je sada o tome suditi.

Ali građani prosvjeduju?

Uvijek je tako kad velika moć nije distribuirana u društvu.

Kako ćete dalje raditi u saborskom Odboru za ljudska prava?

Važno je da stvorimo vrstu partnerstva, a i borbe za kulturu ljudskih prava u našoj regiji.

Kako gledate na postavljanje Ane Brnabić za premijerku?

Nema predsjednik Vlade male ovlasti.

Ali znamo tko vuče konce.

Činjenica je da je nova u politici, da nije članica stranke … znaju da je iznimno radišna, organizirana i da može nadoknaditi to što u ovom trenutku izgledaju kao nedostaci. Što se tIče samog izbora, to je vrlo hrabar izbor u svakoj od zemalja jugoistoka Europe.

Što je Vučić time htio poručiti?

Tko je bio na inauguraciji, mogao je vidjeti što je sve tamo bilo i da osim te ravnoteže odnosa EU, Rusije, Kine, arapskoga svijeta da je iznimno važno da poštuje i historijske i nove partnere. Poruka, s druge strane, da svi rimski carevi rođeni na prostoru današnje ili historijske Srbije se nađu u jednoj prostoriji je također znakovno gledano poruka da Srbiju Vučić smješta u zapadni kulturni krug i prostor, a odabirom Brnabić želi kazati da liberalne vrijednosti koje nisu temelje njegove stranke i stranačke politike, ali jesu njega kao čovjeka koji vuče Srbiju prema EU jest nešto što predstavlja jednu od važnih komponenti njegove politike. To je zanačajna poruka i hrabra poruka koja se nije dopala mnogima u Srbiji iz različitih razloga.

Kako tumačite da ni ove godine državnog vrha nije bilo u Brezovici?

Mislim da je Dan antifšističke borbe od ogromne važnosti za RH. Antifašizam znači čuvanje najboljih slobodarskih vrijednosti među zemljama i da su danas još važnije, pogotovo za Hrvatsku koja je kao marionetska

Šef SDP-a jutros je zapitao kako možete podržavati Vladu koja nema poštovanja prema žrtvama nacionalnih manjina s obzirom na Jasenovac.

Mnoge od njih nismo vidjeli u prvim redovima kada se trebalo suprotstaviti, nismo ih vidjeli ni u Jadovnom i predbcivati pripadnicima nacionalnih manjina što nastoje s Vladom stvoriti pretpostvake da se riješe bolna pitanja kao ploča u Jasenovcu te pravo na upotrebu ćirilice, to je kao da ja kažem da sam ja bio češće sam u borbi za Srbe ovih godina, nego što sam imao podršku u borbi, ali ja to neću reći jer znam koliko je to sve teško. Želimo stvoriti priliku za stabilnost.

U Otočcu se 2. srpnja kani postaviti ploča Juri francetiću, a vi i dalje podržavate tu Vladu?

Ljudi iz SDP-a su ozakonili, a nama je to došlo na naplatu i imamo zajedničku odgovornost. Ploča u Jasenovcu s ovakvim grbom i natispom ne može tamo ostati, to je kao jedan najedan. Ona mora biti maknuta i bit će maknuta.

Imate garancije za to, od premijera, HNS-a?

Ploča s takvim natpisom ne može biti nigdje. Mogla je biti u jednoj kvislinškoj tvorevini, ali u demokratskoj Hrvatskoj ne i točka. A toleriranja dizanja ploče Francetiću i proglašavanjem antifašistom u borbi protiv Talijana, nema šanse da bi takv ainicijativa mogla imati razumijevanje koalicijske Vlade.

A Francetiću?

Može netko pokušati, ali mi kao dio vladauće većine. nećemo sasvim sigurno podržati. Nije moje da kažem što će napraviti Plenković, ali siguran sam da je to daleko od njegova uvjerenja i da ako je trebalo imati obzira da je sada došao moment da se taj obzir makne.

Očekujete da se ploče brzo makne?

Ploče treba maknuti, postoji zakonska procdura u kojoj treba otkloniti, odluku Ustavnog suda se čeka.

Tko je pitao Ustavni sud?

Bivši ministar uprave Arsen Bauk.

To nisu ideološke, nego civilizacijske vrijednosti. Postoje ideologije koje imaju pravo građanstva i one koje ga nemaju – ustaške, fašsiticčke, nacističke … one su protivne Ustavu i temeljnim vrijednostima svijeta i Europe.

A promjena imena Trga maršala Tita?

Josip Broz Tito je jedan od najvećih državnika koje je 20. stoljeće imalo i jedan od vodećih antifašističkih boraca i zapovjednika jednog od najsnažnijih pokreta otpora na europskom tlu poštovan od svih članica atifašističke koalicije i čiji je lik svugdje gdje se obilježavaju velike pobjede. To što ga neki proglašavaju proglasiti najvećim zločincem i abolirati Pavelića – to je nedopustivo.

Vama je nedopustivo da se mijenja ime Trga?

Razlozi zbog kojih se traži promena su neprihvatljivi i to ne mogu biti razlozi zbog kojih bi se taj Trg trebalo preimenovati.

Ali HDZ će mijenjati ime Trga.

Rekao sam svoje mišljenje.

Vidimo da ne odustaju.

Utemeljitelj HDZ-a Franjo Tuđman je bio Titov general.

Svi to znamo.

Samo podsjećam ljude u HDZ-u da je netko u vrijeme borbe za samostalnost to pokrenuo, veliko bi pitanje bilo kako bi se stvari razvijale, a danas kada je RH postala članica EU neki nastoje revidirati povijest i okretati naopačke povijesne činjenice, a to je opasno i tome ćemo se suprotstaviti. Ono što smo dosada čuli je nepihvatljivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.